novosti Novosti

18.08.2021

10 razloga zašto moraš posetiti Gradić fest!

Ovogodišnji Festival uličnih svirača – Gradić fest biće održan od 3. do 5. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Posetioci će biti u prilici da uživaju u bogatom domaćem i regionalnom muzičkom programu, bioskopu koji će svaki dan prikazivati ostvarenja mladih autora i autorki i brojnim plesnim performansima i predstavama za decu. Ukoliko još uvek niste odlučili koji program ćete pratiti, izdvojili smo 10 razloga koji će učiniti Gradić fest 2021. nezaboravnim iskustvom.

1. Program otvaranja – Beti Đorđević i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“

Prvo veče ovogodišnjeg Gradić festa otvoriće jugoslovenska i srpska džez i soul pevačica Beti Đorđević u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanisalv Binički“. U duhu slogana festivala, novih početaka i novih ljubavi vratićemo se pola veka unazad, kada su igranke bile centar društvenog života.

2. Vizelj

Beogradski sastav koji već neko vreme važi za jedno od značajnih imena srpske alternativne muzičke scene. Tokom koncertne pauze uzrokovane pandemijom, započeli su pripremu drugog studijskog albuma čija objava se očekuje krajem godine. Novo izdanje najavio je u aprilu singl „Mislim da sam plav“ i radujemo se njegovoj izvedbi na velikoj bini Gradić festa!

3. Regionalni muzički programZ++, Pocket Palma, ABOP

Regionalni program ovogodišnjeg festivala donosi tri muzička imena koja obuhvataju veliki broj žanrova. Z++  uveliko uživa veliku popularnost širom Balkana, pa je njegov nastup nezaobilazna stanica za sve ljubitelje trep muzike. ABOP će dostaviti zvuk inspirisan acid house-om, technom, breakbeatom i drugim ranim electronic dance žanrovima, dok pocket palma donosi svoje letnje hitove na kaldrmu Gradića i zatvara program male bine festivala.

4. Gradić bisokop

Filmski deo festivala rezervisan je za dugometražne i kratkometražne filmove hrabrog i nepretencioznog filmskog jezika. Gledaćemo film “Neposlušni” rediteljke Mine Đukić, “Lihvar” reditelja Nemanje Ćeranića i “Minotaur” reditelja Zulfikara Filandre. Takođe, značajan deo programa Gradić bioskopa čini selekcija kratkometražnih filmova sa Festivala Filmskih Autorki i kratki filmovi studentkinja novosadske Akademije umetosti.

5. Luka Rajić

Mladi muzičar, autor hitova „Ne izlaziš mi iz glave“ i „Ludim“. Sa preko milion strimova i pregleda na njegovoj muzici i spotovima, Luka je jedan od retkih nezavisnih umetnika sa naših prostora koji je postigao takav uspeh. Svi kojima njegove pesme „ne izlaze iz glave’“, ali i oni kojima se i dalje nisu uvukle pod kožu, imaće prilike da ga čuju na maloj bini Gradić festa.

6. Plesni performansi

Plesna udruženja su svake godine sastavni deo programa festivala i putem promocije i edukacije, prenose posetiocima kulturu plesa kroz različite stilove. Ove godine na Gradić festu uživaćemo u aktovima nekoliko udruženja: Ludifico, Plesno udruženje Groove, Pub Street Boys i Radionica cirkuskih veština -Kreativni pogon.

7. Žurka je u Gradiću!

Na ovogodišnjem Gradić festu imaćete priliku da uživate u dva potpuno različita seta. Beton i Šljokice nam donosi šlagere, a Filip Grujić disko! Beton i šljokice ove godine inspirisana je Jugoslavijom, 505 sa crtom, natapiranim kosama, vespama, ljubavlju i modom. Rešila je da spremi set posvećen vremenu u kojem nije živela, ali mu se uvek rado vraća „možda zbog pasoša za putovanje do snova i nazad“.

8. Birra Moretti i ostala ponuda hrane i pića

Na ulicama Gradića tokom tri dana festivala, osim muzike, filma, pozorišta i drugih performansa, biće i različite ponude hrane i pića. Na ulice izlazi Birra Moretti, Food truck SmokeKings, Agi Pasta Away, Destilerija ORTHODOX KOALAS, Kurtoš kolač Novi Sad i Kokice kod Gradić bioskopa!

9. Marta Hadžimanov i Vasil Hadžimanov Band

Sjajan nastup očekujemo na maloj bini gde će prve večeri festivala nastupiti Marta Hadžimanov i Vasil Hadžimanov Band. Vasil Hadžimanov pijanista, kompozitor,  aranžer i pedagog, nezaobilazna je i povezujuća karika srpskog džeza, sa kraja dvadesetog veka i početka novog milenijuma. Njegova ćerka Marta se od ranog detinjstva bavi muzikom, prvenstveno pevanjem i komponovanjem. Dobitnica je mnogobrojnih prvih nagrada i laureata na muzičkim takmičenjima – vokalnim, solo pevačkim, klavirskim i takmičenjima iz teorije muzike i solfeđa. U mnogo prilika je nastupala sa Vasil  Hadžimanov Band-om.

10. Dogs in Kavala

Psihodelični/garažni rok trio iz Beograda. Nominovani su kao predstavnici Srbije u finalu programa HEMI Music Awards, posvećenom bendovima koji žele da dopru do novih tržišta i publike. Čine program velike bine poslednje večeri Gradić festa.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri