novosti Novosti

17.08.2021

Bioskop na Gradić festu

21. izdanje Festivala uličnih svirača, pored redovnog muzičkog i plesnog programa imaće i kutak za ljubitelje kinematografije. Filmski repertoar ovogodišnjeg Gradić festa sastavljen je od filmova koje izdvaja jak autorski izraz, a program sve tri festivalske večeri sadrži dugometražne i kratkometražne filmove hrabrog i nepretencioznog filmskog jezika.

Kako je prvo veče Gradić festa u znaku šlagera, igranki i tvista u tom duhu i Gradić bioskop otvara moderni klasik domaće kinematografije, jedan od retkih iskoraka u indie film na ovim prostorima –  debitantsko ostvarenje Mine Đukić, dugometražni igrani fim “Neposlušni”.

Priča prati dvoje mladih ljudi i put njihovog odrastanja u malom vojvođanskom mestu. Film je premijerno prikazan u takmičarskom programu festivala Sandens (Sundance Film Festival) 2014. godine i na 38. Festivalu filmskog scenarija 2014. godine u Vrnjačkoj Banjivgde je nagrađen prvom nagradom.

Druge festivalske večeri Gradić bioskop otvara film “Priče iza gradova” (Novi Sad, Rijeka, Temišvar). Zatim slede kratkometražni filmovi u sklopu Festivala Filmskih Autorki, koji je ove godine počeo sa radom u organizaciji OFF Novi Sad.

Na repertoaru će se naći izbor iz njihove ovogodišnje selekcije, koja je u potpunosti posvećena ženama u filmu i autorkama iz regiona, koje se bave aktuelnim temama vrlo odvažno uz određenu dozu ironije i pametnog humora. Selekciju čine filmovi.: “Jakna” (Aleksandra Nestorov), “A gdje su umjetnice” (Iva Marušić i Klara Berdais), “Diši” (Ivana Pejak), “A sad se spušta veče” (Maja Novaković), “Dostavljačke priče” (Milana Nikić), “HOME” (Tanja Brzaković i Jelena Bosanac), “Volim” (Anja Koprivšek) i “Put Za Holivud” (Jelena Bosanac).

U nastavku programa biće prikazan film “Minotaur” reditelja Zulfikara Filandre, odmah nakon premijere na ovogodišnjem Sarajevo Film Festu.

U pitanju je filmski esej koji pokriva 15 godina autorovog života, kroz različite formate privatne arhive, snimke sa mobilnog telefona, instagram zapise i delove iz autorovih ranijih filmova. Gledalac doživljava putovanje kroz fragmente zabeleženog života, katarzično suočavanje sa prolažnošću, dragim ljudima, poezijom malih stvari i odrastanjem.

Poslednjeg dana festivala, 28. avgusta prikazivaće se još jedno uspešno debitantsko ostvarenje – film “Lihvar” – reditelja Nemanje Ćeranića, snimljen prema scenariju Strahinje Madžarevića, koji je ove godine na FEST-u dobio Politikinu nagradu publike za najbolji domaći film.

Program bioskopa na Gradić festu zatvara selekcija kratkometražnih filmova mladih autora i autorki. Biće prikazani filmovi “Sve je kako treba” i “Posedim i poćutim ni o čemu”, reditelja Nikole Stojanovića, pobednika ovogodišnjeg Bašta festa, kao i “Porodični odmor”, rediteljke Katarine Koljević. Takođe će biti prikazani i kratki fimovi studentkinja novosadske Akademije umetnosti: “Priča o kurvama” (Milica Maletin), “Lažni autostop” (Tamara Kostrešević) i “Sve je dobro” (Ružica Anja Tadić).

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri