O projektu

Regionalni projekat „Cirkus kao način života“ Umetničke asocijacije „Inbox“ iz Novog Sada, održava se u širem regionu Balkana od avgusta 2013. do juna 2015. godine. Ovaj dvogodišnji kulturni i umetnički projekat, delom je i humanitarnog karaktera, a realizuje se uz pomoć Evropske komisije, uporedo u četiri grada, u Novom Sadu, Gračanici, Tirani (Albanija) i Varaždinu (Hrvatska).

Projekat „Cirkus kao način života“ okupio je partnerske organizacije „Inbox“ i „Kreativni pogon“ iz Novog Sada, „Geto“ iz Gračanice, „Art kontakt“ iz Tirane i Turističku organizaciju grada Varaždina, koje su posvećene sprovođenju ideje socijalnog rada kroz izvođačke umetnosti. Kroz dvogodišnji program, mladi ljudi iz ova četiri grada će iskusiti nov način života kroz zahtevne radionice i javne nastupe na uličnim festivalima širom regiona. Radionice vode majstori veština modernog cirkusa i uličnog pozorišta iz umetničkih trupa „Capilotracte“ iz Francuske i „Helix“ iz Grčke.

Humanitarni karakter projekta ogleda se u uključivanju štićenika Svratišta za decu koja žive i rade na ulicama Novog Sada, kao i štićenika Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici, u programe radionica i javnih nastupa, čime im se pruža prilika da iskuse i drugačije, lepše strane života i odnosa prema svetu.

Kroz radionice, koje u potpunosti obuhvataju veštine savremenog cirkusa i uličnog teatra, kao i fizičke nastupe, kreativno razmišljanje i profesionalno znanje, ovaj projekat nastoji da profesionalno usavrši 80 mladih osoba iz regiona. Najboljih 20 učesnika radionica iz sva četiri grada formiraće samostalnu umetničku trupu, koja će se okupiti u letnjem kampu u Novom Sadu u avgustu 2014, a zatim i nastupiti na nekoliko tipskih manifestacija kao što su Festival uličnih svirača u Srbiji, Špancirfest u Hrvatskoj i IST fest u Grčkoj. Članovi novoformirane trupe će, nakon okončanja projekta, moći da nastave da rade i nastupaju zajedno.

„Cirkus kao način života“ jedan je od dva projekta iz Srbije koji su u 2013. godini dobili podršku Evropske komisije, putem programa „Kultura 2007-2013“ za standard 1.2.1, pod nazivom „Projekti saradnje“. Od ukupno 476 podnetih aplikacija iz cele Evrope, ovaj projekat je ušao u izbor od 114 najuspešnijih. Evropska komisija je, inače, prvi put podržala Umetničku asocijaciju „Inbox“ 2012. godine na sličnom konkursu, konkretno – u organizaciji Festivala uličnih svirača, čime je ova manifestacija dosegla svoj dosadašnji programski i organizacioni vrhunac, a istovremeno stekla i zvaničan status Evropskog festivala.

Mladi polaznici radionica, inače štićenici Svratišta, su stečena znanja demonstrirali tokom Festivala uličnih svirača.
o-projektu

Upravo u vreme organizacionih aktivnosti prethodnog, 12. po redu Festivala uličnih svirača, rodila se ideja za pokretanje novog velikog projekta, „Cirkus kao način života“. Naime, Festival je 2012. godine imao humanitarni karakter, budući da su svi prihodi umetnika, ostvareni kroz donacije građana u prevrnute šešire tokom nastupa, uplaćeni za pomoć štićenicima novosadskog Svratišta za decu koja žive i rade na ulici. Niz raznih pratećih dobrotvornih akcija, namenjenih siromašnim mališanima u Novom Sadu, tom prilikom je uključio i radionicu m

Ovaj post je takodje dostupan na EN.