O Festivalu uličnih svirača

Po običaju koji u kontinuitetu traje od 2000. godine, Novosađane i njihove goste krajem leta obraduje Festival uličnih svirača, koji na ulice grada dovodi najraznovrsnije umetnike sa internacionalne i domaće scene.

Festival okuplja u najvećoj meri muzičare ali i plesače, pozorišne trupe, performere, akrobate i predstavlja veliku umetničku radionicu na otvorenom gde su umetnici i publika ravnopravni učesnici. Programi u okviru Festivala uličnih svirača dešavaju se istovremeno na nekoliko lokacija. Na binama kao i izvan bina na samim ulicama, u toku 3 dana festivala nastupi preko 100 umetnika iz zemlje i inostranstva. U programu učestvuju izvođači iz Srbije, regiona, Evrope, Amerike i drugih država, a program čine muzički nastupi, performansi, ambijentalne predstave, filmske i video projekcije, umetničke instalacije, intervencije u prostoru ali i radionice, konferencije, predavanja, organizovani obilasci…

Od ideje da umetnost uvek pripada i ulici umetnike ne delimo na „ulične“ i „etablirane“ pa je tako Festival uličnih svirača mesto na kojem mogu da se sretnu vrhunski profesionalni muzičari i potpuni amateri.

Festival uličnih svirača svake godine godine za tri dana vidi više od 70.000 posetilaca, a svi programi su, kao i oduvek od osnivanja – besplatni.

Festival poslednjih godina organizuje Umetnička asocijacija “Inboks” iz Novog Sada, koja je izvorni koncept manifestacije prilagodila savremenim poslovnim i komunikacionim tokovima u umetnosti i kulturi.

Lokacija

Nakon 15 godina na ulicama i trgovima starog centra Novog Sada, 2016. godine Festival smo premestili na novu lokaciju – u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave. Festival sa ove lokacije pruža priliku umetnicima, posetiocima, lokalnom stanovništvu da uzmu aktivno učešće u kreiranju nove umetničke i urbane sredine, kakvu svi želimo i kandiduje Podgrađe za novi turistički i umetnički kvart, i prirodan produžetak centra grada.

Zašto Podgrađa Petrovaradinske tvrđave?

Decenijama se suočavamo sa problemom da kroz Podgrađe prolazimo samo da bismo stigli do Tvrđave, a moglo bi biti potpuno drugačije! Zamišljamo Podgrađe koje bi moglo biti uređen barokni gradić na Dunavu, sa duhom i ambijentom koji još uvek čuva, neguje i oslikava vreme kada je nastao – rani 18. vek. Ušuškane, gusto zbijene kućice sređenih fasada i uske ulice sa krupnom kaldrmom, prelepa crkva podno monumentalnih zidina i čuvena Beogradska kapija, sami po sebi podstiču romantična osećanja i nagone na umetnost i avanturu. Moglo bi biti mesto susreta umetnika i zanatlija, mesto ka kojem gravitiraju gastronomi, u kojem se rađaju ljubavi, nastaju prve fotografije dece koja jure golubove, mesto sa kog turisti ni ne stižu da se popnu na tvrđavu, mesto koje generiše pesme.

Na putu ka ostvarenju ove vizije umrežili smo se sa drugim organizacijama i pojedincima i oko Festivala kreirali platformu Gradić fest. Radi se o udruživanju snage, znanja, iskustva, ideja i infrastrukture Festivala uličnih svirača sa organizacijama sličnih ideja, kao što su filmski festival Cinema City, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa festival.

Vizija o Podgrađu kao uzbudljivom umetničkom i turističkom kvartu i prirodnom nastavku pešačke zone centra Novog Sada, tokom tri dana trajanja Gradić festa postane stvarnost kada se na ulicama Podgrađa udruži muzika, film, umetnost i zabava.

Mi gradimo grad, jer mi ovde živimo!

Budimo Gradić!

Ovaj post je takodje dostupan na EN.