Marta Hadžimanov i Vasil Hadžimanov Band

Marta Hadžimanov i Vasil Hadžimanov Band

Marta Hadžimanov se od ranog detinjstva bavi muzikom, prvenstveno pevanjem i komponovanjem. Dobitnica je mnogobrojnih prvih nagrada i laureata na muzičkim takmičenjima – vokalnim, solo pevačkim, klavirskim i takmičenjima iz teorije muzike i solfeđa.

Prvi put je nastupala sa pet godina u Sava Centru u okviru koncerta posvećenom Kosovskoj i tradicionalnoj pesmi. Kasnije, kao specijalni gost i vokalni solista nastupala je sa svojim autorskim numerama na koncertima Bisere Veletanlić i Brankice Vasić Vasilise u Kolarčevoj Zadužbini, zatim na koncertu Jelene Jovović i Belgrade Jazz Junction-a u okviru festivala BELEF kao i na mnogobrojnim koncertima Vasil  Hadžimanov Band-a i Klavirskog Tria, na čijim je studijskim albumima pevala kao specijalni gost.

Postaje ponosni član nacionalnog dečjeg hora „Kolibri“ 2005. godine, sa kojim je više od sedam godina snimala i nastupala širom Srbije.

Saradjivala je na više muzičkih projekata među kojima su: muzika za film „Na mlečnom putu“ Emira Kusturice, muzika za film „Sestre“ Vladimira Paskaljevića. Takođe, UN projekat i pesma „Reach Out“ specijalno komponovana, snimljena i izvedena za 70 godina od osnivanja Ujedinjenih Nacija.

Vasil Hadžimanov pijanista, kompozitor,  aranžer i pedagog, nezaobilazna je, povezujuća karika srpskog džeza, sa kraja dvadesetog veka i početka novog milenijuma. Sa svojim Vasil Hadžimanov Band-om ranih devedesetih nastupa po klubovima i danas kultnom, a ugašenom mestu,  „Plato“ na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Tokom svoje dugogodišnje karijere, Vasil Hadžmanov Band izdao je sedam albuma. Mnogi su doživeli zavidne tiraže i mnogobrojne pozitivne recenzije širom sveta u doba opšte redukcije diskografske industrije u domenu klasične i džez muzike. Pored snimanja za domaće diskografske kuće sa svojim matičnim sastavom, Hadžimanov se prihvata izdavanja trio albuma „El Raval“ (2011).

Vasil Hadžimanov se ukazuje kao siguran pratilac savremenih stremljenja, progresivnog zvuka i fuzija različitih muzičkih pravaca, koje uspešno slaže u ono što bismo danas mogli da nazovemo terminom world music. Pored brojnih koncerata i nastupa širom prostora bivše Jugoslavije, ali i predanog internacionalnog rada, Hadžimanov se bavi i komponovanjem filmske muzike za niz dokumentarnih, igranih fimova i televizijskih serija.