novosti Novosti

18.08.2023

10 razloga zašto moraš posetiti Gradić fest!

Ovogodišnji Festival uličnih svirača – Gradić fest biće održan od 24. do 26. avgusta u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Posetioci će biti u prilici da uživaju u bogatom regionalnom i inostranom muzičkom programu i bioskopu koji će prikazivati ostvarenja mladih autora i autorki. Još mnogo toga učiniće Gradić fest 2023. nezaboravnim iskustvom, a ukoliko još uvek niste odlučili koji program ćete pratiti, izdvojili smo 10 razloga koji će vam olakšati izbor. To su:

1. Povorka

Otvaranje ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača – Gradić festa umetničkom povorkom ponovo će oživeti gradske ulice. ”Svemirski traktor” i  DJ MKDSL predvodiće paradu u četvrtak 24. avgusta od 19:30 od raskrsnice Bulevara Mihajla Pupina i ulice Žarka Zrenjanina do Gradića. Na glavnoj bini ispred Beogradske kapije DJ MKDSL uvešće publiku u koncert Bojane Vunturišević. Povorku će pratiti i performeri, plesači  i dinamični Rusty Brass Band iz Italije koji će svoj performans izvesti u starom autobusu “Londoncu”.

2. Otvaranje – Bojana Vunturišević

Jedna od naših najaktuelnijih kantautorki Bojana Vunturišević zvanično će otvoriti 23. Izdanje Festivala uličnih svirača – Gradić festa. Na koncertu će predstaviti svoj novi album, a publika će moći da čuje i njene čuvene hitove  kao što su „Promašaj“, „Kese etikete“, „Daljine“.

3. Klasična muzika

Festival je u znatnoj meri obogaćen muzičarima koji izvode repertoar klasične muzike, što ovogodišnje izdanje festivala izdvaja od prethodnih godina. Uživaćemo u nastupima: Novosadskog tango kvinteta, proslavljenog orkestra Kamerata Novi Sad, mladih muzičara koji čine Duo Fuego i Uroša Marjanovića, kvarteta Pneuma i PJ Dua.

4. Besplatan prevoz do Gradića

U okviru saradnje sa JGSP “Novi Sad”, publika će imati priliku da besplatno dođe na festival gradskim autobusima koji će saobraćati posebno kreiranim trasama. U duhu festivala, publika u autobusima može da očekuje muzičke nastupe kao pripremu za ono što ih čeka kada dođu u Gradić!

5. Strani program

Strani program ovogodišnjeg Gradić festa čine: Michele Roscica, muzičar i bluz pevač rođen u Napulju čija je najveća strast lutanje ulicama sa svojom instrumentalnom kutijom koju istovremeno svira, Flairdrum, duo iz Hamburga koji  muziku predstavlja koristeći flautu i Flairdrum, inovativni instrument, napravljen od običnih plastičnih flaša, predstava La Famiglia Mirabella italijanskog teatra Viaggiante  , Rusty Brass bend iz Italije, i El Loren (Lorenco Mena) madridski perkusionista koji svira na jedinstvenim ručno kreiranim instrumentima.

6. Domaći i regionalni program

Festival uličnih svirača – Gradić fest će i ove godine ugostiti domaće i regionalno proslavljene izvođače. Bojana Vunturišević, Dolores, Funk Shui, Oxajo, Filip Baloš samo su neka od imena poznatih domaćoj publici čiji nastup očekujemo u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

7. Hrana i piće

Na ulicama Gradića tokom tri festivalska dana, osim muzike, filma, i drugih performansa, biće i različite ponude hrane i pića. Ove godine na ulice izlazi: Craft pivo corner, Drozli Kombuha, Destilerija Orthodox Koalas, Loft Coffee and Food Bar, Parče, Foodzilla, Moritz Eis Pastai, Kokice.

Ponovo na Gradić festu, tokom tri dana festivala, uz najbolju zabavu u gradu će nas osvežavati 3BIR: Two Hoppy Sisters, Beerokrate, Monkey Business, Libeeri, Beercuz. Svaki od brendova će predstaviti svoja najbolja piva i neke novitete. 

8. Gradić Bioskop

Pored redovnog muzičkog programa Gradić fest sadrži i filmski repertoar kao i prethodnih godina. Ljubitelji kinematografije biće u prilici da tokom dve festivalske večeri (petak i subotu) pogledaju selekcije kratkometražnih filmova sa Festivala Filmski Front, kao i dva dugometražna filma “OAZA” autora Ivana Ikića i film “DO DASKE” autora Aleksandra Reljića.

9. Program za decu

Predstave za decu, plesni performansi i radionice tradicionalno su deo programa Festivala uličnih svirača. I ove godine program Gradić festa sadrži aktove koji su ciljano usmereni da pruže užitak najmlađim posetiocima festivala. Ti aktovi su: Kreativni Pogon, udruženje građana čija je oblast delovanja kultura, podrška i unapređenje položaja mladih i dece kroz umetničke, pedagoške i društvene vrednosti cirkusa. L’uomo Orchestra partenopeo – Michele Roscica, gorepomenuti muzičar iz Napljua čiji nastupi donose veliko oduševljenje među najmlađima. Zatim, La Famiglia Mirabella, predstava puna energije, žongliranja, mimike, akrobacija, plesa i muzike. Takođe, biće organizovana Radionica za decu u sklopu koje će deca moći da prikažu svoju maštu i kreativnost praveći lutke od papira.

10. Prvi put na festivalu

Posetioci Festivala uličnih svirača svake godine budu u prilici da čuju određen broj muzičara/bendova koji prvi put sviraju na našem festival. Ove godine to su: Dolores, ženski pop duo iz Beograda, eklektični kolektiv Funk Shui iz Severne Makedonije i novonastala Beogradska supergrupa Oxajo.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri