novosti Novosti

16.08.2023

Bioskop na Gradić festu!

23. izdanje Festivala uličnih svirača, pored redovnog muzičkog programa imaće i kutak za ljubitelje kinematografije. Filmski repertoar ovogodišnjeg Gradić festa sastavljen je od dva drugometražna filma i selekcije kratkometražnih filmova festivala Filmski Front.

Druge festivalske večeri na repertoaru Gradić bioskopa je film „OAZA“ autora Ivana Ikića iz 2020. godine. U pitanju je priča o ljubavnom trouglu između dve devojke i mladića sa smetnjama u razvoju, koji, obuzeti snažnim osećanjima ljubavi i čežnje za nezavisnošću, prkose strogim pravilima okruženja u kom žive. Ova nesvakidašnja ljubavna priča je prozor u uzbudljiv svet koji ne viđamo svaki dan i pogled na divne mlade ljude od kojih društvo često nepravedno skreće pogled. Glavne uloge u filmu “OAZA” igraju talentovani mladi korisnici Doma za decu i mlade u Sremčici. Uloge vaspitača poverene su regionalnim glumačkim zvezdama Goranu Bogdanu i Maruši Majer.

Naredno veče pubilka Gradić bioskopa biće u prilici da pogleda „do DASKE!“ dugometražni film autora Aleksandra Reljića iz 2022. godine. Tema filma je priča o uništavanju života i ugleda modnog fotografa, stiliste i DJ-a iz Novog Sada Srđana Švelja. Pre zvaničnog privođenja, mediji su već objavili da je Šveljo „pedofil“, koji je „silovao, podvodio, drogirao i fotografisao dečake u pornografske svrhe“. Tabloidi su ga nazvali monstrumom i predatorom i njegov lik objavljivali na naslovnim stranama. Iako je tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu u kojoj nijedna tačka optužnice nije bila povezana sa pedofilijom, javnost to nije mogla da sazna, jer je suđenje bilo zatvoreno.

Međunarodni festival kratkometražnog igranog filma Filmski Front nastao je 2003. godine iz potrebe da se afirmiše kratki autorski film i pruži podrška novoj generaciji filmskih autora (profesionalcima i amaterima) koji su zahvaljujući tada novoj, digitalnoj tehnologiji pokrenuli svoje male i nezavisne produkcije.

Filmski Front predstavlja platformu oko koje se autori iz regiona okupljaju, razmenjuju iskustva, stiču kontakte i unapređuju svoje mogućnosti za dalji razvoj i proizvodnju filma. U takmičarskim selekcijama, festival prima kratkometražne igrane filmove maksimalne dužine trajanja do 30 minuta, pod uslovom da su producirani tokom tekuće ili prethodne godine.

Selekciju filmova koji će biti prikazani na Gradić festu čine kratkometražni autorski filmovi: „9-5“ rediteljke Maše Šarović (2022, Srbija, trajanje – 21 minut), „Perike“ rediteljke Angele Dimeski (2021, Severna Makedonija, trajanje – 14 minuta), „Koraci“ reditelja Vuka Rađena (2022, Bosna i Hercegovina, trajanje – 17 minuta), „Nije zima za komarce“ reditelja Jospia Lukića i Klare Sovagović (2022, Hrvatska, trajanje – 28 minuta), „Draga?“ reditelja Danila Pantovića i Maše Đorđević (2021, Srbija, trajanje – 4 minuta), „Carpe diem“ reditelj Filip Antonio Lizatović (2021, Hrvatska, trajanje – 13 minuta), „Pištolj i kacige“ reditelj Marko Marjanović Marinčić (2020, Srbija, trajanje – 17 minuta), „Sve te senzacije u mom trbuhu“ reditelj Marko Đeska (2020, Hrvatska, trajanje – 13 minuta), „Sve je to dobro“ rediteljka Ružica Anja Tadić (2021, Hrvatska, trajanje – 15 minuta) i „U šumi“ rediteljke Sare Grgurić (2020, Hrvatska, trajanje – 17 minuta).

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri