novosti Novosti

10.08.2023

5 izvođača klasične muzike na ovogodišnjem Gradić festu!

23. izdanje Festivala uličnih svirača – Gradić festa održaće se od 24. do 26. avgusta u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Ovogodišnji festival obogaćen je muzičarima koji izvode repertoar klasične muzike. Iz programa izdvajamo pet izvođača, neke smo već čuli prethodnih godina, a neke ćemo premijerno čuti na Gradić festu!

  1. Novosadski tango kvintet

Novosadski tango kvintet okupio je muzičare koji su ranije sarađivali na različitim muzičkim projektima, sa željom da naprave tango ansambl po uzoru na čuveni Pjacolin sastav. Povod za osnivanje ansambla bio je upravo jubilej – 100 godina od rođenja planetarno popularnog argentinskog kompozitora Astora Pjacole, koji se 2021. godine obeležavao u celom svetu.

Za svega dve godine postojanja kvintet je svojom senzibilnom i strastvenom interpretacijom Pjacoline muzike osvojio srca publike, nastupivši više puta u rodnom Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Šapcu, Banjaluci.

Ansambl čine: Vladimir Ćuković – violinista, Vladimir Jakovljević – gitarista, Fedor Ruškuc – diplomirani džez kontrabasista, David Klem – diplomirani pijanista, kompozitor i korepetitor, Dragana Kuzmanović – diplomirani muzičar akordeonista. Vođa ansambla.

2. Duo Fuego

Duo Fuego čine Kristina Lakić violina, Aleksandar Krstić gitara

Nastupaju zajedno od svoje sedme godine. Najbolji su prijatelji i svoj muzički i životni put otpočeli su u Novom Sadu. Nakon srednje muzičke škole “Isidor Bajić”, nastavili su školovanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i u Nišu.

Sviraju dinamičan repertoar pun stratsvenih kompozicija latino-američkih kompozitora. Aleksandar je i vrsan tamburaš, dok Kristinu interesuje i produkcija. Vatreni duo iza sebe ima preko 20 koncerata u zemlji, a ovo dvoje dvadesetogodišnjaka polako osvaja publiku i širom regiona.

3. Kamerata Novi Sad

Kamerata Novi Sad izrasla je iz ansambla koji je prvi put nastupio 1988. godine pod nazivom Kamerata Akademika. Reč je o sastavu koji je delovao u okviru Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i od samog početka bio sinonim za profesionalnost i uspeh u muziciranju. U prvoj etapi svog delovanja, pod umetničkim rukovodstvom violončeliste Ištvana Varge, važio je za jedan od najboljih ansambala na prostoru bivše Jugoslavije. Orkestar je redovno nastupao u svim većima gradovima regiona i na festivalima poput NOMUSA, BEMUSA, Ohridskog leta. Ostvario je i uspešna gostovanja u Nemačkoj i Holandiji, te veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka. Ovaj orkestar je sa uspehom delovao do kraja 1999. godine, kada – zbog političkih okolnosti u zemlji – prestaje da postoji.

Krajem 2007. godine, violončelista Marko Miletić (umetnički rukovodilac orkestra) odlučuje da obnovi rad ovog ansambla, sa idejom da nastavi tradiciju koju je započeo Ištvan Varga. Orkestar čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti – profesori, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti. Na repertoaru ovog ansambla uvek su veoma zahtevna dela klasičnog repertoara, ali i dela savremenih autora, posebno domaćih.

4. Uroš Marjanović

Uroš Marjanović rođen 2007. godine je mladi novosadaki klarinetista. Uroš pohađa drugi razred srednje muzičke škole “Isidor Bajić” u Novom Sadu u klasi profesora Željka Bodora.

5. PJ Duo

Katarina Pinter Jovanović i Bogdan Jovanović su završili master akademske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Imaju veliki broj zabeleženih solističkih i kamernih i orkestarskih nastupa u zemlji i inostranstvu. Zajedno nastupaju kao PJ duo od 2017. godine u želji za kamernim muziciranjem i otkrivanjem novih zajedničkih puteva klasične muzike.

Bave se baskingom od osnivanja tako da ih možete naći na ulicama Beograda, Novog Sada ali i Kotora i Tivta, Svirali su kao specijalni gosti na festivalu „KotorArt – Don Brankovi Dani muzike“. 2019. godine upravo basking ih je odveo na Holland America kruzer, te su uz zvuke klasične, popularne, filmske i tango muzike imali prilike da se predstave ljudima iz celog sveta.

Više o ovim izvođačima možete pročitati u sekciji Program!

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri