novosti Novosti

20.07.2023

Strani performeri na ovogodišnjem Gradić festu!

Ovogodišnji Festival uličnih svirača – Gradić fest održaće se od 24. do 26. avgusta. u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Strani program tradicionalno i ove godine krasi naš festival, te vam predstavljamo pet inostranih performansa koje ćemo imati prilike da čujemo i vidimo na kaldrmi Gradića!

  1. L’uomo Orchestra partenopeo – Michele Roscica

Michele Roscica je muzičar i bluz pevač rođen u Napulju 1960. godine.

Od 1994. godine posvećen je uličnoj umetnosti pripovedanja, praveći sopstvenu lutkarsku predstavu lutajući ulicama Italije i Evrope, donoseći publici ‘guaratelle’ (Avantura Pulčinele).

Nikada ne napušta svoju muziku, a njegova najveća strast je lutanje ulicama sa svojom instrumentalnom kutijom koju istovremeno svira. Radio je sa umetnicima kao što su Zeffirelli, Beppe Barra, Nino D’Angelo, Angela Pagano.

Nastupao je na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima.

2. Flairdrum

Ovaj duo dolazi iz Hamburga, a svoju muziku predstavlja koristeći flautu i Flairdrum, inovativni instrument, napravljen od običnih plastičnih flaša.

Flaše su napumpane vazduhom, i od pritiska u njima zavisi intonacija svake od njih. Iznenađujuće čist, skoro metalan zvuk vrlo lako pleni pažnju publike.

3. Teatro Viaggiante – „La Famiglia Mirabella“

La Famiglia Mirabella izgleda kao savremena verzija cirkusa iz prošlosti, ali njeno pravo poreklo leži u uličnom pozorištu dvadesetog veka. Energija, žongliranje, mimika, akrobacija, ples, pozorište, muzika sastavni su deo ovog jedinstvenog događaja.

Na javnim trgovima, praznim i beživotnim do trenutka ranije, iznenada se pojavljuje holandski bicikl sa tri točka, monociklima raznih veličina, iglama, lopticama, muzikom i pet likova sa blistavom odećom, šeširima i prslucima: to su Edoardo Mirabela, Elisabeta Kavana i njihova deca, Martin, Matilda i Mael.

4. Rusty Brass bend

Rusty Brass bend prikazuje uz eleganciju gudačkog kvarteta iz prošlosti, polke, mazurkete i drugu društvenu muziku za ples.

Od ulice do koncertne sale, od smanjenog Pikola do povećanog Grandea, Rusty Brass oduševljava mlade i stare slatkim melodijama i smelim harmonijama.

5. El Loren

Lorenco Mena (El Loren) je perkusionista, di-džej i kompozitor rođen u Madridu. Karijeru je započeo kao bubnjar za više bendova u madridskom underground krugu. El Loren je rođen kao projekat na ulicama centra Madrida 2011.

Jedinstveni instrumenti koje je dizajnirao i kreirao ručno El Loren: 

Postavljeni u stalnoj evoluciji sastavljeni od PVC cevi, kanti za farbanje, tiganja, zvona za bicikle, tacni za rerne, pepeljare…sve je moguće. Uvek reciklirani predmeti. Inspiracija koja dolazi iz elektronske muzike, stvara hipnotičku atmosferu, zasnovanu na organskim ritmovima koji teraju publiku širom sveta da pleše. Stilovi kao što su tehno, elektro, dab, hip-hop i fank.

Više o ovim izvođačima možete pročitati u sekciji Program!

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri