novosti Novosti

02.08.2023

Funk Shui, Dolores, Oxajo na ovogodišnjem Festivalu uličnih svirača – Gradić fest

Festival uličnih svirača – Gradić fest će i ove godine ugostiti regionalne izvođače. Funk Shui, Dolores, Oxajo samo su neka od imena čiji nastup očekujemo u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Ove godine program festivala upotpunićemo i klasičnom muzikom sa željom da umetničku muziku približimo publici.

FUNK SHUI je eklektični kolektiv sa sedištem u Severnoj Makedoniji, vođen nezasitom radoznalošću da istraži nove puteve muzičkog izražavanja. Od svog prvog albuma “Aether” 2012. godine FUNK SHUI se neprestano razvija, usavršava svoju viziju i zvuk.

Osim njih na festivalskoj bini zasviraće i Oxajo – novi pop-rok bend iz Beograda koji je okupio talentovane muzičare već dobro poznate sceni: Dukata Strajnića i Anu Janković iz benda Stray Dogg, Marka Ajkovića iz benda Artan Lili i Daria Vuksanovića iz benda Savana. Jedinstven spoj popa i rokenrola koji spaja različite žanrove donosi publici nov i autentičan zvuk.

Jedan od favorita ovogodišnje Pesme za Evroviziju, Filip Baloš nastupiće na ovogodišnjem festivalu. Ovo takmičenje mu je donelo veliki broj poziva na nastupe kako u Srbiji tako i širom Evrope kao što su Švedski i Poljski Eurovision Pre – Party.

Beogradski ženski pop duo „Dolores“ inspiraciju za svoju muziku pronalazi u novom talasu, u bendovima osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, ali i u muzici savremenih alternativnih sastava iz zemalja bivše Jugoslavije. U svojim pesmama, Dolores se posvećuje temama svakodnevice, baveći se pretežno stvarnim problemima i osećajima zamišljenih likova.

Iz Hrvatske nam ove godine dolazi VOADO.

VOADA ste možda već videli kao člana bendova Đutko i plodovi zemlje, ali sada dolazi u drugom sastavu, kao solo izvođač. „Snooze“ je prvi singl i spot koji je obiležio ulazak u novu godinu i nove mužičke vode. Pesme su dobro odjeknule kod slušalaca u Portugalu i Španiji gde su i bili prvi nastupi uživo izvedeni. Sofar Sounds u Madridu izdvaja se kao jedan od posebnih.

U ambijentu malog baroknog gradića umetnici će publiku klasičnom muzikom povesti na put oko sveta. Posetioci će tako, između ostalog moći da čuju melodije istočnjačkih kompozitora, tango Astora Pijacole, ali i uvek zavodljivog Mocarta.

Novosadski tango kvintet okupio je muzičare koji su ranije sarađivali na različitim muzičkim projektima, sa željom da naprave tango ansambl po uzoru na čuveni Pjacolin sastav. Povod za osnivanje ansambla bio je upravo jubilej – 100 godina od rođenja planetarno popularnog argentinskog kompozitora Astora Pjacole, koji se 2021. godine obeležavao u celom svetu.

Još mnoga imena vredna pažnje čine ovogodišnji program festivala, a neka od njih su svakako Broodmen, Pop Hor Radio, Duo Fuego, Kreativni pogon i Duo Fuego.

Do sada objavljeni program možete pogledati na sajtu putem linka.

Festival uličnih svirača – Gradić fest biće održan od 24. do 26. avgusta. Festival organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada, Ministarstva Kulture Republike Srbije i Uprave za privredu Grada Novog Sada.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri