novosti Novosti

22.08.2017

Muzika sveta deo atraktivne ponude Gradić festa

Ovogodišnji Festival uličnih svirača – Gradić fest biće održan sledeće sedmice, od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, najavljeno je na konferenciji za medije, koja je održana danas u Gradskoj kući u Novom Sadu. Program festivala, u proširenoj koncepciji u odnosu na prethodne godine, činiće muzički nastupi, performansi, ambijentalne predstave, filmske i video projekcije, umetničke instalacije i intervencije u prostoru, kao i radionice, konferencije, predavanja i organizovani obilasci Podgrađa i podzemlja Petrovaradinske tvrđave.

U stranoj selekciji muzičkog programa učestvovaće zanimljivi pojedinci i sastavi iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Nemačke, Austrije, Holandije, Švajcarske, Italije, Slovenije i Libana. Nosioci programa ove godine ponovo stižu iz SAD, zahvaljujući pomoći ambasade ove zemlje u Beogradu, slično kao i prethodnih pet godina, naglasila je ataše za kulturu Ambasade ove zemlje u Beogradu, Erika Kin.

– Naša želja je da, pomažući Gradić fest i druge slične manifestacije, sa narodom u Srbiji podelimo deo bogatstva američke kulture, koja će se ove godine prikazati u izvornom folk obliku – rekla je Kin na konferenciji za medije.

Vodeća muzička zvezda Gradić festa će biti Christopher Paul Stelling, autentičan američki trubadur, koji putuje da bi svirao i peva da bi putovao, sa preko 250 nastupa godišnje. Repertoar autorske folk muzike izvodi ekspresivnom pevačkom tehnikom i jedinstvenim fingerpiking stilom sviranja gitare uz pratnju tročlanog sastava violine, kontrabasa i perkusija. Nastupiće u petak 1. septembra, nakon svečane povorke od Trga slobode do Beogradske kapije, koja će tradicionalno otvoriti Gradić fest.

Svečanu povorku će predvoditi švajcarski sastav limenih duvača Brass Band Flaach i majstor skulptura od balona Sean Rooney. Ostale inostrane zvezde muzičkog programa Gradić festa biće: libanski sastav Love and Revenge koji tradicionalnu muziku Orijenta objedinjuje sa savremenom matricom, berlinskli ulični bend The Trouble Notes, kao i italijanski majstor na srednjovekovnim instrumentima nikelharpa i santur Renzo Ruggiero, uz slovenačke performere KUD Ljud i ekstremni akrobatski duo Les Dudes. Vodeća imena domaće muzičke selekcije biće: Bojana Vunturišević, Bitipatibi, Hornsman Coyote, Mambo Stars i Luke Black, uz brojne druge, manje poznate izvođače iz zemlje i regiona.

Na značaj Gradić festa za revitalizaciju Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, ali i kompletnu turističku ponudu Novog Sada, ukazao je predsednik Skupštine Grada, Zdravko Jelušić:

– Festival uličnih svirača i Gradić fest postaju brendovi Novog Sada, pa je važan i njihov udeo u dobijanju titule Evropske prestonice kulture 2021. Kao grad kulture, Novi Sad godinama unazad prepoznaje važnost ovog događaja i ulaže u njega. Selidba festivala u Podgrađe je odličan potez, jer znatno doprinosi našem nastojanju da i Podgrađe, kao i Petrovaradinska tvrđava, bude prepoznato kao atraktivna destinacija na turističkoj mapi Evrope – istakao je Jelušić.

Festival uličnih svirača je u međuvremenu dodatno porastao i prešao na potpuno nov koncept, koji je nazvan Gradić fest​. Radi se o udruživanju snaga, znanja, iskustva, ideja i infrastrukture Festivala uličnih svirača sa partnerskim organizacijama sličnih ideja, kao što su filmski festival ​Cinema City​, ​Pop Up (Berberaj & Public P)​, ​Scenatoria​, ​Suburbium, ​Fruškać​, ​Happy Trash Production​, ​Ugrip​ i ​AAaaa festival​. Ideja o udruživanju pojavila se prilikom selidbe Festivala uličnih svirača u Podgrađe, kada se toj inicijativi pridružio veliki broj udruženja, festivala i pojedinaca koji su želeli da učestvuju u oplemenjivanju ovog, godinama zanemarenog lokaliteta, rekla je direktorka Umetniče asocijacije „Inbox“ iz Novog Sada, koja organizuje festival, Natali Beljanski Popović.

– Nakon 15 godina u centru Novog Sada, 2016. godine smo odlučili da se pokrenemo i iniciramo kandidovanje Podgrađa Petrovaradinske tvrđave za ono što mu i priliči, da bude prirodan produžetak centra Novog Sada. Festival uličnih svirača se od tada održava na novoj lokaciji, kako bismo se još više približili elementarnim ciljevima ove manifestacije, oplemenjivanju ulica i uopšte gradskih prostora koji nose vredno graditeljsko nasleđe, a sada i kroz decentralizaciju kulturne ponude i specifičan kulturni doprinos lokalnoj zajednici. Izmeštanjem na novu lokaciju, Festival pruža priliku umetnicima, posetiocima, lokalnom stanovništvu i gradu uopšte, da uzmu aktivno učešće u kreiranju nove umetničke i urbane sredine, kakvu svi želimo i koja nam je, pre svega neophodna. Vizija o Podgrađu kao uzbudljivom umetničkom i turističkom kvartu i prirodnom nastavku pešačke zone Novog Sada, ove godine će ponovo postati stvarnost tokom tri dana trajanja Gradić festa, kada će se na ulicama udružiti muzika, film, umetnost i zabava – rekla je Beljanski Popović.

Svi programi festivala i ove godine će biti besplatni. Lokacije na kojima će biti održan Gradić fest su:​ ulice Beogradska, Lisinskog, Vladimira Nazora i Štrosmajerova, Trg vladike Nikolaja,  Rampin put (staza od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine do stepeništa Tvrđave) i zelene površine iza Beogradske kapije.

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada. Pokrovitelji festivala su: Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i UNIQA osiguranje.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri