novosti Novosti

07.08.2017

I Cinema City deo Gradić festa

Jubilarno, deseto izdanje internacionalnog filmskog festivala Cinema City biće održano od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kao deo Gradić festa. Kao i prethodnih godina, ovaj značajan kinematografski događaj donosi nesvakidašnji filmski izbor i uzbudljiv program fokusiran na mlađe autore i nezavisnu produkciju.

Nakon prošlogodišnje uspešne saradnje sa Festivalom uličnih svirača na novoj lokaciji u petrovaadinskom Podgrađu, ovogodišnje slavljeničko izdanje biće održano u okviru Gradić festa, partnerske saradnje ova dva velika festivala i drugih organizacija sličnih ideja i nastojanja, kao što su Festival 9, Pop Up Novi Sad (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production i AAA festival.

U okviru filmskog programa Cinema City festivala biće prikazano oko 60 ostvarenja nezavisne produkcije. Filmovi će biti podeljeni u pet selekcija: „Nacionalna klasa“ kao pregled najnovijih domaćih ostvarenja, „360 stepeni“ koja uključuje nezavisne produkcije iz celog sveta, „Fresh Danube Films“ koja predstavlja najnovije prve i druge filmove autora dunavskog regiona, „Up to 10.000 Bucks“ kao selekcija niskobudžetnih filmova iz celog sveta i „Planet Rock“ – odabir atraktivnih muzičkih dokumentaraca.

U okviru akademskog programa Cinema City festivala, koji doprinosti povezivanju profesionalaca i razvoju publike, ove godine će biti organizovani edukativni sadržaji – filmske radionice za decu, seminari za profesionalce koji koriste kreativne industrije u radu sa mladima, paneli koji će predstaviti mogućnosti za finansiranje filmskih delatnosti i slični sadržaji. Programi Cinema City festivala u okviru Gradić festa biće održani u ulicama Lisinskog, Vladimira Nazora, Beogradska i Rampin put u Podgrađu, i svi će biti besplatni za posetioce.

Cinema City je do sada posetilo oko 300.000 ljubitelja filma, a ukupno je prikazano 1020 domaćih i stranih filmova.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri