novosti Novosti

15.08.2017

UGRIP avantura u podzemlju Tvrđave

Foto: Miloš Pavkov

Šetnja čulima kroz legende Tvrđave, naziv je programa koji posetioce Gradić festa vodi u podzemlje vekovne petrovaradinske lepotice i na umetnički način ih suočava sa brojnim legendama koje kruže mističnim lagumima. Urbana gerila ratnici iz podzemlja (UGRIP) je grupa entuzijasta, pre svega vrhunskih poznavalaca istorije i mitologije podzemnih galerija, ali i sa umetničkim sklonostima koje pretaču u zanimljive programske konstrukcije kako bi posetioci u potpunosti osetili duh prošlosti u temeljima Petrovaradinske tvrđave.

Organizovana šetnja podzemljem odvijaće se uporedo sa svečanom povorkom koja će otvoriti Gradić fest u petak 1. septembra, u dva termina, od 19.30 i 21h. Prijave za učestvovanje u ovoj avanturi moguće su putem naloga na adresi www.facebook.com/kontraminskisistem, a kolonu će pratiti iskusni vodiči, poznavaoci podzemlja i mitova, koje će posetiocima prezentovati kostimirani i kroz prigodan glumački performans od šest različitih tačaka – svaka na posebnu temu.  Učesnici ove interaktivne predstave tako će imati priliku da uključe sva čula i upoznaju tunele kroz igru mirisa, sveća, svetla i tame, uz legende o izgubljenoj i zrabranjenoj ljubavi, o čuvenoj Mariji, o vijanju tigra u podzemlju, o aždaji koja je, navodno, zaklala vojnika, a i danas vreba znatiželjne turiste i istraživače…

UGRIP je deo udruženja građana „3D World“ koje se bavi kulturnim i duhovnim nasleđem Petrovaradinske tvrđave i njenim podzemljem, kao i samim Petrovaradinom, Novim Sadom, Fruškom gorom, Vojvodinom i Srbijom. Od osnivanja u septembru 2015, šezdesetak članova udruženja, predvođenih Leonom Šurbatovićem, svakodnevno je silazilo u podzemlje otkrivajući nove detalje vezane za dugu istoriju Tvrđave i Novog Sada. Njihove aktivnosti ne svode se samo na pešačenje podzemnim hodnicima, nego i na skupljanje artefakata, legendi i malih ljudskih sudbina ispisanih na zidovima tunela. Poseban segment je njihovo nastojanje da se izbore sa gomilama otpada koje je zaostalo u podzemlju nakon brojnih prethodnih turističkih poseta, koje i danas traju i ostavljaju sličan trag.

UGRIP je za posetioce Gradić festa pripremio i dodatne akcije namenjene boljem upoznavanju ove kulturno-istorijske celine. Izložba fotografija podzemlja i nadzemlja Petrovaradinske tvrđave pod nazivom „Vremenska kapija“ biće otvorena sva tri dana festivala u desnom krilu Beogradske kapije, gde će biti organizovana i zanimljiva nagradna igra sa anketom o poznavanju Gibraltara na Dunavu. Deo UGRIP programa biće i jednočasovno predavanje/promocija Petrovaradinske tvrđave iz ugla vojne istorije i mitologije.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri