novosti Novosti

19.08.2022

10 razloga zašto moraš posetiti Gradić fest!

Ovogodišnji Festival uličnih svirača – Gradić fest biće održan od 25. do 27. avgusta u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Posetioci će biti u prilici da uživaju u bogatom regionalnom i inostranom muzičkom programu i bioskopu koji će prikazivati ostvarenja mladih autora i autorki. Još mnogo toga učiniće Gradić fest 2022. nezaboravnim iskustvom, a ukoliko još uvek niste odlučili koji program ćete pratiti, izdvojili smo 10 razloga koji će vam olakšati izbor. To su:

  1. Program otvaranja

Publika Gradić festa biće u prilici da na samom otvaranju festivala uživa u povorci „Les Poupées géantes“ – Velike lutke, jednog od vodećih evropskih teatara, Francuskog teatra Transe Express. Povorku, veliki spektakl činiće tri lutke, nalik porcelanskim, visoke 5 metara, sa isto toliko širokim krinolinama. Takođe, povorka će simbolički spojiti Novi Sad i Petrovaradin i publici dočarati magičnost malog baroknog grada smeštenog ispod Petrovaradinske tvrđave.

2. Regionalni program

Festival uličnih svirača – Gradić fest će i ove godine ugostiti regionalno proslavljene bendove. Fantom, Porto Morto (Zagreb), Đutko i plodovi zemlje (Zagreb), Retrospektiva samo su neka od imena poznatih domaćoj publici čiji nastup očekujemo u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Svoj muzičko-plesni performans izvešće KUD Ljud iz Ljubljane.

3. Strani program

Strani program ovogodišnjeg Gradić festa čine: iskusni italijanski ulični performer Lorenzo Gianmario Galli – GALiRò,  energični muzički sastav Bandakadabra iz Torina, multi-instrumentalista Porca Pizza, koji svira na instrumentima koje sam sastavlja od recikliranih materijala, doajen bogate italijanske scene uličnog muziciranja Claudio Montuori – Birdman uz kojeg ovaj put nastupa i bluz gitarista Massimo Bizzarri u sastavu pod nazivom BizBuz i strastveni muzičar Ziggy McNeill koji stiže iz Australije.

4. Gradić bioskop

Pored redovnog muzičkog programa Gradić fest sadrži i filmski repertoar kao i prethodnih godina. Ljubitelji kinematografije biće u prilici da tokom dve festivalske večeri (petak i subotu) pogledaju selekcije kratkometražnih filmova sa Festivala filmskih autroki i Festivala Filmski Front.

5. Fantom

Fantom je etablirano ime na regionalnoj muzičkoj sceni, projekat iza kojeg kao autor i producent stoji Petar Wagner. Za Fantoma kažu da je pripovedač noćnih priča koje se dešavaju na mračnim i pustim ulicama, u sobama sa prigušenim svetlima, skrivenim klubovima Beograda, Zagreba, Ljubljane ili bilo kog drugog grada do kojeg ga te noći put navede.

6. Porto Morto (Hrvatska)

Zagrebački sedmočlani alternativni bend Porto Morto jedan je od najznačajnijih predstavnika novog novog talasa u regionu. Ovaj vizuelno prepoznatljivi bend iza sebe ima tri studijska albuma i niz rasprodatih koncerata. Njihov najnoviji album Portopop proglašen je za jedan od najboljih regionalnih albuma u 2021. godini od strane mnogobrojnih portala i kritičara.

7. Bandakadabra (Italija)

Muzički sastav Bandakadabra okupljen u Torinu, može se pohvaliti energičnim nastupima koji su im omogućili da proputuju Evopu, privuku pažnju i zadobiju veliki broj obožavalaca. Nadrealni “džepni orkestar” sposoban je da se suoči sa bilo kojim muzičkim jezikom sa ogromnim nabojem enegrije.

8. Craft pivo corner

Craft pivo corner ponovo na Gradić festu! Tokom 3 dana festivala, uz najbolju zabavu u gradu 3Birno će nas osvežavati 3BIR. Two Hoppy Sisters, Beerokrate, Monkey Business, Libeeri, Beercuz. Svaki od brendova će predstaviti svoja najbolja piva i neke novitete. Prilika da pronađete staru ili upoznate novu ljubav.

9. KUD Ljud (Slovenija)

KUD Ljud je udruženje koje radi u oblasti pozorišta i srodnih medija. Spaja ih vera u „živu“ umetnost koja je u direktnom kontaktu sa gledaocima. Prilikom kreiranja nastupa uvek se fokusiraju na interakciju sa publikom te su njihove predstave svojevrsan ritual, igra i događaj društvenog okupljanja. Ove godine izvešće performans „What we are (were)“.

10. Claudio Montuori Birdman i Massimo Bizzarri – BizBuz

Doajen bogate italijanske scene uličnog muziciranja Claudio Montuori – Birdman ponovo će zasvirati na Festivalu uličnih svirača! Ovaj put nastupa sa bluz gitaristom Massimo Bizzarri iz Rima u sastavu pod nazivom BizBuz. Maskiran u neki od prepoznatljivih ptičijih likova ili pak potpuno prirodan, sa dugom i bujnom sedom kosom, Birdman ostavlja dubok utisak na sve koji ga vide i čuju. Potpuno sam u isto vreme pokreće čitavo obilje različitih muzičkih instrumenata, od raznih udaraljki, zvečki, zviždaljki i trubica, do jednožičane bas-kutije (ti-čest), male harmonike (organeto) i afričke kalimbe.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri