novosti Novosti

03.08.2022

5 stranih izvođača koji će nastupiti na Gradić festu!

Ovogodišnji 22. Festival uličnih svirača – Gradić fest biće održan od 25. do 27. avgusta. u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Strani program ponovo krasi festival nakon dve godine pauze. Predstavljamo pet inostranih umetnika koje ćemo imati prilike da čujemo i vidimo na kaldrmi Gradića!

1. GALiRò

Italijanski umetnik Lorenzo Gianmario Galli ima preko deset godina iskustva uličnih nastupa. Njegov ekscentrični one-man-band nazvan GALiRò, učestvovao je na stotinama događaja, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru u Evropi, Aziji i Americi. Sarađivao je (i još uvek radi) sa nekoliko međunarodnih kompanija ulicnog pozorišta, estrade i lutkarstva.

2. Bandakadabra

Muzički sastav Bandakadabra okupljen u Torinu, može se pohvaliti energičnim nastupima koji su im omogućili da proputuju Evopu, privuku pažnju i zadobiju veliki broj obožavalaca. Za nekoliko godina bend je svirao na preko 400 događaja, od pozorišnih do muzičkih poput uličnih festivala, etablirajući se kao jedinstvena pojava u svom žanru.

3. Porcapizza

Italijanski multi-instrumentalista Porcapizza (Massimo Tortella) svira nekoliko instrumenata koje sam sastavlja od recikliranih materijala kao što su: teniski reket, stara pisaća mašina, telefon i drugi. Njegovi nastupi su spoj muzike, umetnosti i zabave uvek u potpunosti osmišljeni i nadograđivani tokom prethodnih deset godina.

4. Claudio Montuori Birdman i Massimo Bizzarri – BizBuz

Veliki borac za prava uličnih svirača i zabavljača, doajen bogate italijanske scene uličnog muziciranja Claudio Montuori – Birdman ponovo će zasvirati na Festivalu uličnih svirača. Ovaj put nastupa sa bluz gitaristom Massimo Bizzarri iz Rima u sastavu pod nazivom BizBuz.

Potpuno svoj i neponovljiv u zvučnom i vizuelnom smislu, najviše voli interakciju sa slušaocima i beskrajne improvizacije. Potpuno sam u isto vreme pokreće čitavo obilje različitih muzičkih instrumenata, od raznih udaraljki, zvečki, zviždaljki i trubica, do jednožičane bas-kutije (ti-čest), male harmonike (organeto) i afričke kalimbe.

5. Ziggy McNeill

Ziggy McNeill je energičan i strastven muzičar koji koristi loop pedalu da stvori jedinstven zvuk koji uključuje virtuozne gitarske solaže, perkusione zvukove i vokal. Njegov savremeni zvuk je mešavina stilova sa uticajem gitarskog zvuka Tomija Emanuela. Svoje ime kao solo muzičar, je izgradio u rodnoj Australiji. Iza sebe ima bogato muzičko iskustvo u koje se ubraja nekoliko studijskih izdanja, album uživo i redovne turneje po Evropi u poslednjih nekoliko godina.

Više o ovim izvođačima možete pročitati u sekciji Program.

Ovaj post je takodje dostupan na EN.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri