novosti Novosti

11.08.2022

Spektakl „Les Poupées géantes“ u festivalskoj povorci ponovo spaja Novi Sad i Petrovaradin

Otvaranje ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača – Gradić festa će umetničkom povorkom ponovo oživeti gradske ulice i građane povesti u jedinstvenu avanturu i pokloniti im doživljaj za pamćenje. Novosađani će imati priliku da upoznaju i dožive spektakl „Les Poupées géantes“ – Velike lutke, jednog od vodećih evropskih teatara, Francuskog teatra Transe Express.

Povorka će početi kratkim performansom u četvrtak 25. avgusta u 19:30 na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i ulice Žarka Zrenjanina. Putanju će nastaviti duž bulevara, preko Varadinskog mosta do Beogradske ulice u Gradiću, gde će ispred Beogradske kapije biti izvedena završnica spektakla.

Povorku, veliki spektakl činiće tri lutke, nalik porcelanskim, visoke 5 metara, sa isto toliko širokim krinolinama. Jedan sasvim drugačiji doživljaj svima dostupne ulične umetnosti doneće umetnice – dive, koje će sa vrha lutaka izvoditi operske arije, kao i originalnu i popularnu muziku.

U eksploziji boja, šetnjom novosadskim ulicama, među posetiocima, lutke će pratiti 12 perkusionista i performera koji će izvodili ulične spektakle. Kristalni glasovi visoko iznad publike mešaće se sa komičnim skečevima na zemlji, a građani u povorci učestvovaće u stvaranju ulične umetnosti.

Takođe, povorka će simbolički spojiti Novi Sad i Petrovaradin i publici dočarati magičnost malog baroknog grada smeštenog ispod Petrovaradinske tvrđave. Na taj način, još jednom će se oživeti vizija Gradića kao uzbudljivog umetničkog i turističkog kvarta na čijim ulicama živi umetnost.

Program otvaranja neće se završiti nakon performansa Trans express trupe. Publiku će u Gradiću dočekati i sad već dobro poznati italijanski sastav Bandakadabra kao i drugi domaći umetnici, a na kraju večeri će nastupiti i multimedijalni umetnik Uroš Đurić, ovog puta u ulozi di-džeja.

Strani program na Gradić festu

Osim programa otvaranja i regionalnog programa posetioci Gradić festa će tokom tri festivalske večeri biti u prilici da uživaju u nastupima još pet inostranih imena.

Strani program ovogodišnjeg Gradić festa čine: iskusni italijanski ulični performer Lorenzo Gianmario Galli – GALiRò,  energični muzički sastav Bandakadabra iz Torina, multi-instrumentalista Porcapizza, koji svira na instrumentima koje sam sastavlja od recikliranih materijala, doajen bogate italijanske scene uličnog muziciranja Claudio Montuori – Birdman uz kojeg ovaj put nastupa i bluz gitarista Massimo Bizzarri u sastavu pod nazivom BizBuz i strastveni muzičar Ziggy McNeill koji stiže iz Australije.

Celokupan festivalski program možete pogledati na sajtu www.ulicnisviraci.com

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija INBOX uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Ovaj post je takodje dostupan na EN.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri