Projekat regulacije

Zabava u otvorenim gradskim sredinama, stara koliko i sami gradovi, deo je urbanog identiteta većine evropskih gradova koji drže do sebe što ih čini prepoznatljivim na mapi i u očima Sveta. Na ulicama Novog Sada poslednjih godina zabeležen je značajan porast broja uličnih muzičara, performera i zabavljača pogotovo u prolećnim i letnjim mesecima.

Ovi ulični izvođači sami biraju pozicije za izvođenje svojih programa, najčešće u pešačkoj zoni Grada što ponekad dovodi do različitih problema. Iz tog razloga, nametnula se potreba da Novi Sad što pre reguliše ulično izvođenje kulturnog, umetničkog i zabavnog programa na površinama javne namene Grada Novog Sada.

Prva panel diskusija o regulisanju uličnog izvođenja umetničkog i zabavnog programa održana je 11. juna 2015. kao deo inicijative koje su pokrenule Umetničke asocijacije “Inbox” i Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada. Na ovom skupu je, osim građana, uličnih izvođača i medija učestvovao Vanja Vučenović, član Gradskog veća zadužen za kulturu Grada Novog Sada, kao i predstavnici Grada Beograda, koji su ovo pitanje već regulisali.

Projekat koji bi za cilj imao da ponudi rešenje za regulisanje uličnog izvođenja kulturnog, umetničkog i zabavnog programa na površinama javne namene Grada Novog Sada, počinjemo diskusijom jer je neophodno da se u regulisanje ovog pitanja uključe svi koji kojih se ono tiče. Zato vas pozivamo da nam pišete na ovom sajtu, na email adresu info@ulicnisviraci.com, na facebook stranici ili twitter profilu.

Tokom predstojećeg Festivala uličnih svirača, koji se po 15. put održava u Novom Sadu od 3. do 5. septembra biće održana i druga panel diskusija kojoj će prisustvovati ulični svirači, građani, mediji i predstavnici gradske vlasti.

Projekat regulacije ovog pitanja trebalo bi da ga sprovede Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada i Uprava za komunalne poslove, uz pomoć Umetničke asocijacije „Inbox“ (organizatora Festivala uličnih svirača) koja će u cilju rešavanja ovog pitanja ponuditi svoje iskustvo, logistiku i kanale komunikacije.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri