novosti Novosti

16.08.2018

Bogat partnerski program Gradić festa: Kulturom do revitalizacije uz pomoć prijatelja

Program Festivala uličnih svirača – Gradić festa i ove godine će biti obogaćen učešćem nekoliko partnerskih organizacija iz Novog Sada, Petrovaradina i Beograda sa zajedničkom idejom o revitalizaciji Podgrađa Petrovaradinske tvrđave uz pomoć kulturnih i umetničkih sadržaja. Sada već uobičajen pristup pripremi i realizaciji Festivala ovog puta će uključiti udruženja UGRIP i Suburbium, Studentski kulturni centar (SKC) Novi Sad, studente arhitekture sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i pozorišnu trupu Reflektor teatar iz Beograda.

UGRIP je u udruženje koje se bavi kulturnim i duhovnim nasleđem Petrovaradinske tvrđave. Od osnivanja 2015, šezdesetak članova, predvođenih Leonom Šurbanovićem, svakodnevno silazi u podzemlje petrovaradinske lepotice, otkrivajući nove detalje vezane za njenu dugu istoriju. Njihove aktivnosti ne svode se samo na pešačenje podzemnim hodnicima, nego i na skupljanje artefakata, legendi i malih ljudskih sudbina ispisanih na zidovima tunela. Oni su za posetioce Gradić festa ove godine pripremili premijeru adrenalin ture „Labyrinth“ podzemnim hodnicima Petrovaradinske tvrđave, kao i interaktivnu izložbu predmeta pronađenih u podzemlju Tvrđave, podeljenih u više celina, koja će biti postavljena u Beogradskoj kapiji.

Suburbium je udruženje iz Petrovaradina, koje godinama uspešno radi na ukazivanju potrebe o očuvanju devastirane barokne sredine Gradića zbog njene istorijske vrednosti, ali i potreba aktuelnog življenja u toj sredini. Konferencija i okrugli sto „Upotreba baštine“ ovog udruženja biće održani 31. avgusta uz deset učesnika iz Novog Sada, Beograda, Pančeva i Knjaževca. U skladu sa Evropskom godinom kulturne baštine, oni će izložiti svoja iskustva i istraživačku praksu, promišljanja o mestu koje kulturna baština zauzima u vrednosnom i životnom smislu struke i građana, o potrebi njenog korišćenja, o lokalnim praksama i edukaciji građana o vrednosti baštine i o muzejskoj praksi u digitalizaciji baštine.

SKC Novi Sad i kreativna radionica “Bunker” nude deo programa pod nazivom „Ulični crtači“, kojim žele da promovišu crtanje, ilustraciju, karikaturu i strip, za sve učesnike kojima je kreativnost bliska i imaju smelosti da svoj rad podele sa drugima. Na njihovom punktu biće omogućeno crtanje i upoznavanje sa autorima i kompletnim izdanjima stripova, kao i sa pojedinim strip tablama eminentnih umetnika.

Izložba “Revitalizacija Beogradske kapije” je projekat studenata master modula Dizajn enterijera na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Oni su izradili studiju o proširenju funkcije Beogradske kapije u Petrovaradinu, a niz predloga koji su rezultat istraživanja i projektovanja usmereni su na kulturni sadržaj koji vredan spomenik kulture može da podrži pozicijom, prostornim rešenjem i volumenom. Prikazana rešenja predstavljaju kreativan pristup mlade grupe ljudi, njihovog entuzijazma, ali i razumevanja potreba sredine za koju projektuju.

Reflektor teatar je nezavisna omladinska pozorišna produkcija koja godinama sa uspehom uvodi angažovan nov i različit pozorišni izraz u polje mejnstrima. Između aktivističkog i umetničkog, ličnog i političkog ili estetskog i edukativnog, oni povlače znak jednakosti, a pozorište ne vide kao zgradu, već kao ljude i ideje. Zbog toga svoje predstave, kojima preispituju brojne društveno relevantne teme i bacaju svetlo na mračne strane zajednice, uglavnom igraju na različitim lokacijama i u drugačijem ambijentu. Reflektor teatar će na Gradić festu odigrati dve hit predstave, „Muškarčine“ i „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi“.

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

 

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri