Reflektor teatar (Beograd/Srbija)

Reflektor teatar

Nezavisna omladinska pozorišna produkcija Reflektor teatar iz Beograda od 2017. sa uspehom uvodi angažovan nov i različit izraz u polje mejnstrima na teatarskoj sceni Srbije, i šire. Između aktivističkog i umetničkog, ličnog i političkog ili estetskog i edukativnog, oni povlače znak jednakosti, a predstave, kojima preispituju brojne društvene teme i mračne strane zajednice, igraju na različitim lokacijama.

Reflektor tatar se trudi da pronađe inovativna produkcijska rešenja, kao i relevantne načine za promociju svog rada. Ova trupa je zainteresovana za intenzivan razvoj publike, koju vidi kao ravnopravnog člana pozorišne zajednice. Ujedno su i ponosni na mogućnost da bez zvanične i dugoročne podrške institucija čine predstave održivim i stvaraju nove, sa ciljem da svoja znanja i veštine učine dostupnim za sve mlade ljude zainteresovane za rad u umetnosti i kulturi, kako bi stvorili novu omladinsku odgovornu scenu. Zato je njihov logo „Svetlimo u mraku“.

Reflektor teatar će u Gradiću izvesti dve hit-predstave. „Muškarčine“ su provokativni pozorišni dokumentarac na temu poimanja muškosti danas na ovim prostorima. Koncept, režiju i dramaturgiju potpisali su Milena Bogavac i Vojislav Arsić, a igraju Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nemanja Puvača, Nikola Pavlović, Uroš Novović i Rastko Vujisić.

„Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi“, je takođe dokumentarna pozorišna priča o heroju SFRJ revolucije Ivi Loli Ribaru, koja kroz paralelizam dve posleratne generacije nudi reviziju borbe protiv fašizma u doba narastajućih nacionalizama širom Evrope. Rediteljka ove predstave je ponovo Milena Bogavac, igraju Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Strahinja Blažić, Sunčica Milanović i Nikola Živanović, a originalnu muziku napisao je Dragoljub Đuričić.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.