UGRIP (Novi Sad/Srbija)

UGRIP

Premijera adrenalin ture „Labyrinth“ podzemnim hodnicima Petrovaradinske tvrđave i interaktivna izložba u prostoru Beogradske kapije, deo su programa iza kojeg stoji udruženje koje se bavi kulturnim i duhovnim nasleđem Gibraltara na Dunavu. Na taj način, UGRIP se drugi put u nizu pojavljuje kao partnerska organizacija u realizaciji Gradić festa.

Od osnivanja u septembru 2015, šezdesetak članova udruženja, predvođenih Leonom Šurbanovićem, svakodnevno silazi u podzemlje petrovaradinske lepotice, otkrivajući nove detalje vezane za dugu istoriju Tvrđave i Novog Sada. Njihove aktivnosti ne svode se samo na pešačenje podzemnim hodnicima, nego i na skupljanje artefakata, legendi i malih ljudskih sudbina ispisanih na zidovima tunela. Poseban segment je njihovo nastojanje da se izbore sa gomilama otpada koje je zaostalo u podzemlju nakon brojnih prethodnih turističkih poseta, koje i danas traju i ostavljaju sličan trag.

Adrenalin tura „Labyrinth“ zamišljna je kao performans/simulacija postegzitaške avanture grupe turista koja je slučajno zarobljena u podzemnim koridorima Tvrđave. Pokušavajući da nađu izlaz, progone ih duše mrtvih ratnika kroz istoriju. Ova egzibicija će biti izvedena sva tri dana festivala, u terminu od 20 časova, uz mogućnost prisustva samo 30 ljudi, pa zainteresovani mogu da se prijave putem mejla labyrinthprijava@3dworld.rs.

Na lokaciji beogradske kapije, izložbena postavka predmeta pronađenih u podzemnim hodnicima Tvrđave, biće praćena interaktivnim uključivanjem posetilaca u tematske celine bazirane na vrstama nalaza, u rasponu od istorijski vrednih predmeta, preko zaostavštine novijih vremena, recikliranog otpadnog materijala i autentičnih fotografija sa lica mesta. I ova akcija UGRIPa će trajati sva tri dana Gradić festa.