novosti Novosti

30.08.2016

Danas počinje Festival: Svečana povorka i brojna iznenađenja

Festival uličnih svirača, koji će biti održan predstojećeg vikenda u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, biće otvoren danas, svečanom povorkom učesnika i građana od Trga slobode do Beogradske kapije. Povorka će se kretati Ulicom Modene i Bulevarom Mihajla Pupina, preko mosta „Varadinska duga“ do Beogradske kapije, gde će nastupiti glavne zvezde večeri, džez-pop sastav Moon Hooch iz Njujorka.

Okupljanje građana i ostalih učesnika povorke će početi u 19 časova na centralnom gradskom trgu, odakle će formirana kolona krenuti u pravcu Podgrađa. Povorku će predvoditi vizuelni umetnici na biciklima VJ Suave iz Brazila, uz učešće Haos animatora, umetničke trupe Sutton Beres Culler iz SAD, studenata Fakulteta tehničkih nauka sa dapertmana za scenski dizajn, članova udruženja Efemera zaduženih za koncept otvaranja, oko 200 biciklista Novosadske biciklističke inicijative i više hiljada građana Novog Sada i drugih posetilaca. U ostatku programa prve večeri u Podgrađu nastupiće Fratelli Marelli, Human Jukebox, Senor Marcusen i Sava Miletić kvartet.

Saobraćaj za motorna vozila u Bulevaru Mihajla Pupina i na mostu „Varadinska duga“ će se tokom svečane povorke odvijati samo jednom trakom, dok će druga biti rezervisana za učesnike. Samo Podgrađe će tokom sva tri dana Festivala biti zatvoreno za saobraćaj od 17 časova do 2 časa posle ponoći. Novosadska biciklistička inicijativa i organizatori Festivala pozivaju građane da na programe manifestacije dođu biciklima, u duhu zdravog života i rasterećenja mogućih saobraćajnih gužvi.

Specijalna autobuska linija za posetioce Festivala će saobraćati na liniji Trg slobode – Podgrađe u petak i subotu od 17 do 23 časa, sa intervalima polaska na svakih jedan sat, a vožnje autobusom će biti besplatne. Prevoz za posetioce Festival je zajednički doprinos prijatelja manifestacije JGSP Novi Sad i medijskog partnera radio stanice AS FM.

Umetnički programi na Festivalu uličnih svirača će u petak i subotu počinjati u 18 časova i završavati se u jedan sat posle ponoći. Preko 160 učesnika, koji na Festival dolaze iz SAD, Brazila, Australije, Velike Britanije, Španije, Italije, Francuske, Nemačke, Poljske, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Srbije, nastupiće na 14 punktova u Podgrađu.

Novina Festivala je otvoreni bioskop pored Barutane „Josif“, koji će biti realizovan u saradnji sa filmskim festivalom Cinema City. Buklet sa satnicom i programima Festivala može da se dobije u prostorijama Turističke organizacije Novog Sada u Jevrejskoj ulici i u Bulevaru Mihajla Pupina, kao i na info pultu Festivala na Trgu vladike Nikolaja u Podgrađu.

Ulaz na sve programe će, kao i svake godine, biti besplatan. Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada, ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Mađarske u Beogradu, MTS-a, Generali osiguranja Srbija i Naftne industrije Srbije.

Festivalski novac

Ponuda osveženja za posetioce Festivala ove godine će, uz bezalkoholna pića, uključiti i ekskluzivne proizvode zanatskog piva četiri domaća proizvođača. Kupovina pića na šankovima u Ulici Vladimira Nazora tokom sva tri dana Festivala i kod Barutane „Josif“ u petak i subotu, odvijaće se isključivo uz pomoć specijalnog festivalskog novca, koji će moći da se kupi na punktovima pored samih šankova. Za svaki od tri dana Festivala će važiti drugačiji izgled novčanica, pa je na kraju dana neophodno zameniti nepotrošene apoene na istim mestima na kojima će biti i prodavani, jer oni sledećeg dana neće više biti u opticaju.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri