novosti Novosti

17.08.2016

Cinema City na Festivalu uličnih svirača: Bioskop pod otvorenim nebom Podgrađa

Bioskop pod otvorenim nebom u jedinstvenoj atmosferi Podgrađa Petrovaradinske tvrđave biće posebna poslastica ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača. Posetioci Festivala imaće prvi put priliku da pogledaju neke od hitova internacionalnog filmskog festivala Cinema City, koji se tradicionalno održava u Novom Sadu krajem juna.

Otvoreni bioskop će biti smešten u blizini Barutane “Josif” u Petrovaradinu, naposredno nakon prolaska kroz Beogradsku kapiju, a pristup projekcijama će biti slobodan. Ovaj originalan dodatak ovogodišnjem Festivalu uličnih svirača će biti projektovan po uzoru na Cinema City Open Air bioskope. Filmski program će biti održan u petak i subotu, 2. i 3. septembra, sa projekcijama od 21 i 23 časa, a za izbor i produkciju će se pobrinuti organizacioni tim festivala Cinema City.

Saradnja dve ugledne novosadske umetničke manifestacije, festivala Cinema City i Festivala uličnih svirača, počiva na sličnim nastojanjima da se kroz kulturne sadržaje revitalizuju delovi grada koji poseduju urbani duh, tradiciju i potencijal da budu bolje iskorišćeni u budućnosti. Tako je Cinema City, koji se u Novom Sadu održava od 2008. godine, poslednjih sezona preseljen na novu lokaciju, u Kinesku četvrt i Limanski park, što se pokazalo kao odličan potez u konceptu ovog festivala, zasnovanog na nesvakidašnjem filmskom programu i promociji mladih autora iz Srbije, regiona i sveta. Na ovogodišnjem festivala Cinema City, između ostalih prikazan je i dokumentarni film Nemanje Babića “Ne spuštaj roletne”, koji za temu ima upravo Festival uličnih svirača.

Program i satnica filmskih projekcija na Festivalu uličnih svirača:

Petak  21h Priča o stanovnicima zida, Andrej Boka i

Boye: Prvi pravi ženski zvuk, Brankica Drašković

23h Cinema komunisto, Mila Turajlić

Subota 21h Kod kuće, Nenad Mikalački i

Moj zanat, Mladen Matičević

23h Druga linija, Nenad Milošević

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri