novosti Novosti

29.08.2016

Festival uličnih svirača počinje 1. septembra: Umetnost i zabava u petrovaradinskom Podgrađu

Trodnevni Festival uličnih svirača biće održan 16. put u Novom Sadu (Petrovaradinu) tokom predstojećeg vikenda, od četvrtka 1. septembra do subote u popodnevnim i večernjim satima. Ova tradicionalna kulturna manifestacija, koja u našu državu dovodi najbolje izvođače ulične umetnosti iz čitavog sveta, prvi put će biti održana izvan centra grada, na novoj lokaciji – u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, sa druge strane mosta „Varadinska duga“.

Na Festivalu uličnih svirača će ovog puta učestvovati oko 160 umetnika, muzičara, igrača, glumaca, pantomimičara, performera i konceptualnih stvaralaca, u nastojanju da ostvare ideju organizatora o oživljavanju oronule gradske četvrti i njene revitalizacije u privlačnu sredinu za život, rad i turističke posete. Učesnici će na Festival doći iz SAD, Brazila, Australije, Velike Britanije, Španije, Italije, Francuske, Nemačke, Poljske, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Srbije.

Umetnički programi će se odvijati na ukupno 14 punktova, koji će biti prilagođeni potrebama ulične umetnosti – na samom trotoaru, jer je komunikacija izvođača sa publikom sastavni deo ovakvih događaja. Glavna pozornica će biti smeštena ispred Beogradske kapije, a ostale tačke će biti raspoređene duž Beogradske, Štrosmajerove i Ulice Lisinskog, Rampinog puta na ulazu u Petrovaradinsku tvrđavu, kod Barutane „Josif“, na Vojnom igralištu i na Brod teatru sa suprotne strane Dunava, na Beogradskom keju. Posetiocima će, uz sve to, biti omogućena i šetnja Podgrađem u organizaciji udruženja Scenatoria iz Petrovaradina, koje na Festivalu učestvuje sa velikim umetničkim projektom „Pokreni promenu, budi promena!“, čiji cilj se poklapa sa idejom Festivala o obnovi ovog dela grada.

Festival će biti otvoren 1. septembra, svečanom povorkom građana od Trga slobode, Bulevarom Mihajla Pupina, preko mosta do Beogradske kapije, gde će nastupiti glavne zvezde večeri, džez-pop sastav Moon Hooch iz Njujorka. Povorku će predvoditi vizuelni umetnici na biciklima VJ Suave iz Brazila, uz učešće Haos animatora, umetničke trupe Sutton Beres Culler iz SAD, studenata Fakulteta tehničkih nauka sa dapertmana za scenski dizajn, članova udruženja Efemera zaduženih za koncept otvaranja, oko 200 biciklista Novosadske biciklističke inicijative i više hiljada građana Novog Sada i drugih posetilaca. Ukupna očekivana poseta tokom tri dana Festivala je oko 50.000, što je uobičajen broj za ovu manifestaciju poslednjih godina. Svi programi će biti besplatni, a ulice Podgrađa Petrovaradinske tvrđave će biti zatvorene za saobraćaj tokom izvođenja programa. Za posetioce će biti obezbeđena posebna autobuska linija od Trga slobode do Podgrađa, sa polascima na svakih pola časa.

Novina ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača će biti bioskop pod otvorenim nebom kod Barutane „Josif“, gde će u petak i subotu biti prikazano šest filmova domaćih autora, a filmske projekcije će biti organizovane u saradnji sa festivalom Cinema City. Regionalni simpozijum „Javni prostor u gradu – kultura korišćenja“ biće održan u subotu od 10 do 18 časova na Brod teatru uz učešće stručnjaka za ovu temu iz naučnih i drugih ustanova iz Zagreba, Rijeke, Ljubljane, Kotora, Sarajeva, Skoplja, Beograda i Novog Sada. Posetioce Festivala očekuje i osveženje koje će ovog puta uključiti ponudu zanatskih piva četiri male domaće pivare.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada, ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Mađarske u Beogradu, MTS-a, Generali osiguranja Srbija i Naftne industrije Srbije.

Foto: Saša Srećković

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri