novosti Novosti

17.08.2016

Scenatoria na Festivalu uličnih svirača: Pokreni promenu, budi promena!

Udruženje građana Scenatoria iz Petrovaradina učestvovaće u programima ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača od 1. do 3. septembra sa projektom „Pokreni promenu, budi promena“. Nastojanje Festivala da selidbom u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave pomogne u njegovoj revitalizaciji, poklapa se sa idejama Scenatorie o graditeljskom nasleđu kao sceni, što je i ključni razlog saradnje ove dve kulturne organizacije.

Baveći se oblastima scenskog stvaralaštva, likovne, primenjene i vizuelne umetnosti i arhitekture, Scenatoria kreira kulturne i umetničke sadržaje kojima ukazuje na vrednost graditeljskog nasleđa, trudeći se da ih oživi i učini ponovo privlačnim kroz same programe koje prezentuje. Suština nastupa Scenatorie na Festivalu uličnih svirača je da projekat „Pokreni promenu, budi promena“ posluži kao instrument promocije urbаnog, аrhitektonskog i grаditeljskog nаsleđа Gradića, a programi ove organizacije će biti održani duž Beogradske ulice i u prostoru Vojnog igrališta, desno od Beogradske kapije.

„Tačka u kojoj se susreću interesovanja Festivala i nas kao partnera jeste posmatranje spomenika graditeljskog nasleđa kao mogućih novih prostora kulture i posmatranje manifestacija kao instrumenta revitalizacije ovih prostora. Kvalitetnim sadržajem uz faktor iznenađenja, otkrivanja prostora i celina koje su tako blizu, a uglavnom nepoznate i „neistražene“, želimo da približimo svim građanima Podgrađe Petrovaradinske tvrđave. Scenatoria kroz svoje aktivnosti (šetnje, performanse, publikacije) već uspešno radi na ovom polju i pitanju, a velika poseta i pozitivna reakcija građana i stručne javnosti ohrabruju nas i učvršćuju u ubeđenju da treba da organizujemo i sprovodimo i druge kvalitetne sadržaje na području Podgrađa“, poručuje udruženje Scenatoria povodom učestvovanja na Festivalu uličnih svirača.

Dva dana učešća Scenatorije na Festivalu, 2. i 3. septembar, počeće šetnjom, kao načinom da se otkriju prostori Podgrađa. Posetioci će dobiti mape sa programom i zanimljivim pričama koje će moći da prate, ali i koriste i nakon šetnje kao edukativni suvenir sa Festivala. Prostorne instalacije „Knjige utisaka“, „Kuver“ i „Manifest“ postavljene duž Beogradske ulice posetiocima će omogućiti da iskažu svoje doživljaje Festivala, ali i da se upoznaju sa konkretnim problemima ovog ambijenta. Deo programa koji uključuje lokalnu zajednicu je i audio-vizuelni performans stanovnika Gradića Sodipa sa prozora u Beogradskoj ulici u subotu uveče.

Izvođački deo programa skoncentrisan na Vojnom igralištu koje se više ne koristi, doprineće da ono zbog svojih kvaliteta postane svojevrsna letnja pozornica. Predstave Akademskog  pozorišta Promena „Lizistrata“, „Ručni rad“ i „Talente Grande y tu Madre“ biće izvođene u večerima Festivala, a njima će prethoditi performans „Burning Stone“ Centra za razvoj cirkuskih umetnosti Ludifico, cirkuska predstava iste trupe „Život na visokoj nozi“, kao i performans umetničkog para Vulkåi „Dualizam„.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri