novosti Novosti

14.08.2019

Terminal Music & Arts festival @Gradić fest

Veliko pojačanje Gradić festu ove godine dolazi iz Sombora. Terminal Music & Arts festival dopunio je muzički program ovogodišnjeg festa i selektovao sledeće izvođače: Elektronski indi sastav iz Budimpešte Žagar, Mendel Collective iz Rumunije i beogradski dvojac “Kablovi” koji čine MKDSL i bubnjar Peđa Milutinović.

Žagar je audiovizuelni sastav iz Budimpešte koji istražuje elektronsku i indie muziku praćenu psihodeličnim animacijama. Bend je osnovan 2001. godine i do sada su izdali pet studijskih albuma a njihov prvenac “Local Broadcast” ušao je u 50 najznačajnijih audio zapisa Mađarske. Nastupali su u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim evropskim državama a 2009. otvorili su koncert Depeche Mode-a u Budimpešti. Za sebe kažu da su prikovani za zemlju, zainteresovani za šume, duhove, a emituju zemljine vibracije.

Mendel Collective nam na 19. Festival uličnih svirača – Gradić fest dolaze iz Rumunije, ovaj put kao audio-vizuelni dvojac: Micha Mendel aka Men-D i Virgil Puiac. Men-D stiže sa prestižne škole elektronske muzike i audio produkcije “BPM Sound School” iz Tel-Aviva, a kalio je zanat u svojoj kultnoj emisiji “ElectroShow” na rumunskom radiju “Cluj”. Njegovi setovi su pastiš low tempo, cinematic preko svih mogućih podžanrova house muzike do trance-a. Do sada je izbacio osam ploča za američke, holandske, britanske, izraelske, belgijske etikete.

Virgil Puiac je 3D mapping umetnik koji svojim vizualnim projekcijama proširuje i pojačava efekat iskustva muzike sugerišući moćnu sinesteziju. Puiac je nastupao na brojnim međunarodnim festivalima, pozorištima, galerijama i muzejima. Mendel Collective imaju možda najkraći manifest na svetu: muzika-ljubav je poruka!

Beogradski dvojac “Kablovi” čine Marko Milošević aka MKDSL i bubnjar Peđa Milutinović. Oslanjajući se na snažan, postojan i ništa manje razgoropađen ritam Milutinovića, “Kablovi” se upuštaju u žanrovski krosover elektronike, džeza i psihodeličnog panka. Ovi etablirani virtuozi, svako u svom polju, svojim energetski nabijenim nastupima vraćaju sav sjaj andergraunda u eksplozivnom susretu rejva i rokenrola.

Tačka u kojoj se susreću Terminal Music & Arts festival i Gradić fest je želja da kroz spoj muzike i umetnosti omoguće razmenu stvaralačke energije između izvođača i publike. Festival uličnih svirača već 19 godina dovodi umetnike sa svih kontinenata u Novi Sad, a internacionalizujući somborsku umetničku scenu Terminal poslednjih godina ima značajan doprinos u kulturnoj ponudi Vojvodine. Kao i Gradić fest Terminal je osmišljen kao svojevrsni kulturni atak realizujući osim koncerta, izložbe, video i filmske projekcije, performanse, ali i tribine i radionice pa tako ima edukativni, transdisciplinarni karakter.

Ovaj post je takodje dostupan na EN.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri