novosti Novosti

11.08.2021

Šlageri – lice jedne muzičke epohe

21. izdanje Festivala uličnih svirača – Gradić fest svojim programom i sloganom „Počnimo ljubav ispočetka“ jasno aludira na povratak u vreme kada je počela da se ispisuje istorija jugoslovenske zabavne muzike. Fragmente tih davnih vremena, masovne popularnosti brojnih džez i šlager pevača, igranki na gradskim trgovima kao i samih početaka domaćeg rokenrola, oživeće Gradić fest od četvrtka 3. do subote 5. septembra.

Ideju da se ponovo oseti i upozna ekspanzija zabavne muzike Jugoslavije, doneo je talas nostalgije za vremenima kada muzika nije bila lako dostupna kao što je slučaj danas. Televizija koja je bila u povoju, promovisala je brojne pevače i pevačiče koji su brzo stizali do vrtoglave popularnosti, prenosila nastupe uživo i vodila računa o kvalitetu umetničkog programa.

Gramofonske ploče su se masovno kupovale, ubrzo su ogranizovani festivali i to je početkom 60-tih dovelo do „zlatnog doba” pet velikih festivala, u Opatiji, Splitu, Zagrebu, Sarajevu – Vaš Šlager sezone i Beogradu – Beogradsko proleće. Na tim festivalima, karijere su započeli mnogi umetnici značajni za istoriju jugoslovneske zabavne muzike kao što su: Kemal Monteno, Gabi Novak, Zdenka Vučković, nedavno preminuli Đorđe Marjanović i mnogi drugi.

Izvor: yugopapir.com

Centar društvenog života ovog vremena predstavljale su popularne „igranke“, mesta okupljanja mladih generacija koja je imao gotovo svaki grad. U Beogradu su bile aktuelne igranke na Kalemegdanu, na Mašincu i u Domu omladine, dok je u Novom Sadu bio popularan tzv. Korzo u Uilici Modene i kod čuvene poslastičarnice Carigrad. Sjajan prikaz atmosfere na tadašnjim „igrankama“ prikazao je film „Lajanje na zvezde“ koji u celosti predstavlja omaž tom periodu.

U okviru otvaranja ovogodišnjeg festivala publika će uživati u nastupu Beti Đorđević, žive legende „zlatne epohe“ muzike u Jugoslaviji.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri