novosti Novosti

17.08.2018

Povorka i performans u vazduhu na otvaranju Gradić festa

Spektakularan koncert španskog pijaniste i performera Davida Morena, u četvrtak 30. avgusta u 21 čas ispred Beogradske kapije, otvoriće ovogodišnje 18. izdanje Festivala uličnih svirača – Gradić festa, koji će trajati do 1. septembra. Pre toga, uslediće tradicionalna povorka građana i učesnika Festivala ulicama Novog Sada, od Trga slobode do Podgrađa petrovaradinske tvrđave.

Na čelu povorke ovog puta će biti orkestar limenih duvača Bandakadabra iz Italije, koji na savremen način spaja tradiciju hodajućih trubačkih sastva sa aktuelnim trendovima u popularnoj muzici. Uz njih će biti i Orquestra Creativa iz Portugala, šarenolik sastav različitih generacija koji svira sopstvenu muziku na improvizovanim instrumentima od recikliranih materijala, predvođen umetničkim direktorom Aleksandrom Carićem Carem. Na začelju kolone će biti novosadski sastav Sambansa, koji godinama uspešno neguje brazilsku kulturu i muziku, kao jedinstvena pojava tog tipa na ovim prostorima. Putanja kojom će se kretati povorka biće u to vreme zatvorena za saobraćaj, kao i ulice Podgrađa tokom svih programa Festivala.

Šou Davida Morena koji će uslediti nakon dolaska povorke u Gradić pomera granice uobičajenog poimanja scenskog nastupa. Njegov koncertni klavir lebdi šest metara iznad pozornice i omogućava ovom inovativnom umetniku da dok traje predstava i sam bude prava zvezda, koja sija visoko na nebu. Pijanista i kompozitor iz srca Katalonije, jedinstven je umetnik koji traga za inspiracijom između muzike, pozorišta, plesa, bioskopa i drugih umetnosti, i tvorac je osobenog i prepoznatljivog scenskog izraza. „Flota Dos“ je predstava koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, jer dok svira na svom nebeskom instrumentu, poklopac klavira postaje bioskopsko platno za projekciju filma u čijoj izvedbi učestvuje i sam Moreno, kao glumac, performer i vrhunski šoumen. Moreno na Gradić fest dolazi putem „Plants AiR“ programa za rezidencije umetnika koji realizuje Fondacija „Novi Sad 2021“ u sklopu sveobuhvatne platforme „Kaleidoskop kulture“ čiji je cilj zajedničko kreiranje prostora i programa kulture u Novom Sadu.

Među pratećim programima Gradić festa posebno mesto zauzimaju filmske projekcije kao tradicionalni deo Festivala od kada se preselio u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave. Stoga će za posetioce ove godine biti otvoren bioskop pod vedrim nebom, na mestu gde se nekada naplaćivala malta za prelazak preko mosta, nadomak bivše vojničke kafane u Petrovaradinu.

U okviru Gradić bioskopa biće prikazana nova filmska ostvarenja različitih žanrova, kao što su višestruko nagrađen dokumentarac Mile Turajlić “Druga strana svega”, debitantski igrani film Koste Ristića “Banditi u potrazi za mamom”, “O bubicama i herojima” u režiji Petra Pušića, i izrazito hrabar dugometražni igrani debi mladog hrvatskog autora Igora Bezinovića “Kratki izlet”, kao i veći broj kratkometražnih i dokumentarnih filmova domaćih autora. Ulaz na sve projekcije Gradić bioskopa će, kao i na sve ostale programe Festivala uličnih svirača, i ove godine biti – besplatan.

Festival uličnih svirača – Gradić fest, organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri