Gradić bioskop

Gradić bioskop

Filmske projekcije su tradicionalni deo programa Festivala uličnih svirača od kada se preselio u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave. Stoga će za posetioce Gradić festa ove godine biti otvoren bioskop pod vedrim nebom, na mestu gde se nekada naplaćivala malta za prelazak preko mosta, nadomak bivše vojničke kafane u Petrovaradinu.

U okviru Gradić bioskopa biće prikazana nova filmska ostvarenja različitih žanrova, kao što su višestruko nagrađen dokumentarac Mile Turajlić “Druga strana svega”, debitantski igrani film Koste Ristića “Banditi u potrazi za mamom”, atipičan film za naše područje, estetski sličan Žan Pjer Ženeovim filmovima s kraja devedesetih, “O bubicama i herojima” u režiji Petra Pušića, kao i izrazito hrabar dugometražni igrani debi mladog hrvatskog autora Igora Bezinovića “Kratki izlet”, kao uspela spona dokumentarca i magijskog realizma. Osim dugometražnih filmova, u selekciji se nalazi i dokumentarac o Podgrađu i simbolu našeg grada – Petrovaradinskoj tvrđavi, u režiji Szilarda Antala i Dragana Stojmenovića “Fenomen Tvrđava”, kao i muzički dokumentarac o Žikici Simiću “Gubitnici su dosadni” u režiji Olivere Miletić i Vojina Ivkova.

Ulaz na sve projekcije Gradić bioskopa će, kao i na sve ostale programe Festivala uličnih svirača, i ove godine biti – besplatan.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.