novosti Novosti

02.07.2017

Odabran domaći muzički program Gradić festa

Sergio Lounge (facebook.com/Sergio-Lounge)

Luke Black, Bitipatibi, Bojana Vunturišević, Hornsman Koyot i Mambo Stars najzvučnija su imena domaće muzičke selekcije Gradić festa, koji će biti održan od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Umetnički žiri Festivala uličnih svirača izabrao je ukupno 33 samostalna izvođača ili umetničke trupe sa domaće i regionalne scene koji će činiti jedan deo muzičkog programa festivala. Osim toga, na festivalu će nastupiti i veliki broj umetnika iz čitavog sveta, a celokupan program će sadržati i filmske projekcije, izložbe, pozorišne predstave i performanse partnerskih organizacija koje su deo Gradić festa.

Umetnici iz Srbije i regiona, odabrani su nakon konkursa koji je bio raspisan u martu i trajao je do 1. juna. Mada je koncepcija Gradić festa znatno proširena u odnosu na prošlogodišnji događaj u Podgrađu, Festival uličnih svirača je i ove godine ostao dosledan uobičajenoj praksi da okosnicu muzičkog programa čine mladi i neafirmisani umetnici iz domaćeg okruženja, koji na taj način dobijaju priliku da svoje zanimljive programe predstave široj publici i tako eventualno steknu veću afirmaciju.

Mambo Stars (mambostars.com)

Lokalnu novosadsku sredinu predstavljaće muzičari različitih žanrovskih opredeljenja: Orkestar dobri ljudi kao deo muzičke radionice „Zvučni snop“ za osobe sa smetnjama u razvoju, performeri i pantomimičari Foolosophy Entertainment, bluz orijentisani Green Onions i Peting Blues band, trip-hoperka Dojo, Nađa Vračarić sa indi art rok programom uz matricu i glas, pobednici Takt festa Vanja i Saša, gitaristkinja Olivera Popović i autorski gitarski duo Izmena vremena i Ivan Čkonjević iz Petrovaradina.

Jednako brojni biće i umetnici iz Beograda: Škola mjuzikla „Eudven“, neopoperi Herz i neokantri On Tour, andergraund fank duo Skijaš i Jeti, duo Sanda i Shoica, gitarista Vuk Vujačić, kantautor i  finalista programa „Ja imam talenat“ Ivan Jegdić, nesvakidašnji tastaraturista Sergio Lounge i rok bend Buč Kesidi iz Pančeva.

Bitipatibi (facebook.com/bitipatibi)

Umetničku scenu naše zemlje predstavljaće još i Pozorište „Dobrica Milutinović“ iz Sremske Mitrovice, džez sastav Jazzmo iz Kruševca i multiinstrumentalistkinja Jasna Jovićević iz Subotice. Iz šireg regiona dolaze zagrebački „Irci“ Patrick Walker trio i kantautorka Irena Žilić, kao i ambiental duo Nuit Blanche iz Šibenika, te nalmlađi izvođač na festivalu kantautor Childado iz Tuzle i harmonikaš-akordeonista Toni Pezanov iz Skoplja.

Ove godine su putem konkursa odabrani i duo diđeridua i kahona Trance ‘n’ Dance koji funkcioniše na liniji Holandija-Srbija, kao i elektro-akustični Akshani Project iz Klagenfurta i Novog Sada.

Umetnički žiri Festivala uličnih svirača je ove godine nastojao da odabirom umetničkih programa odgovori zahtevu specifične sredine kakav je petrovaradinski Gradić, uz želju da očuva izvorne vrednosti ulične umetnosti koja je zastupana na svim prethodnim izdanjima ove manifestacije. Odabrani izvođači će, kao što je i uobičajeno za ovu vrstu umetnosti, nastupiti na samim ulicama, trgovima i drugim prostornim celinama, bez pompeznih pozornica i u neposrednoj interakciji sa posetiocima, a svi programi će ponovo biti – besplatni.

Festival uličnih svirača – Gradić fest, organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. Partneri i suorganizatori Gradić festa su Cinema City, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa festival.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri