TDJ Anchi

TDJ Anchi

Ana Nauparac Despotović predstavlja novi talas igrača i DJ argentinskog tanga u Evropi, a ujedno i pionira u širenju kulture ovog senzualnog plesa u Vojvodini i Novom Sadu, trudeći se da novije težnje u ovom plesu spoje sa klasičnom melodijom i stilom. Paralelno sa plesnim radom bavi se i TDJ i proučavanjem ,,tango muzike zlatnog doba“ 1935-55.

Od 2007. vodi plesne radionce, časove i organizuje nedeljne milonge (specifične tango večeri) na kojima je redovni TDJ sa svojim kolegom Dejanom Lukićem. Svoj rad zasniva na dvadesetogodišnjem iskustvu i dugogodišnjoj saradnji sa svojim mentorima u stilu i pedagogiji. Učestvuje su kao TDJ i plesačica na međunarodnim manifestacijama kao što su tango festivali BTA u Beogradu, tango festivalima u Vrnjačkoj Banji, Nišu, Boru, Skoplju, Sarajevu, Poreču, Trstu, Temišvaru, Beču, Budimpešti, Istanbulu kao i na brojnim seminarima tango tehnika predstavljajući svoj grad i svoju zemlju.

Najponosniji projekti su ipak oni kod kuće. Od osnivanja udruženja Todo Tango, učestvovala je u organizaciji preko stotinu plesnih večeri i 12 koncerata tango muzike od kojih najistaknutiji ,,LJubavna priča“ u saradnji sa piano duom ,,Majrina’’, tango performans uz orkestar Stefana Milenkovića ,,Tango kompas’’ , nekoliko mini koncerta sa sastavom ,,Nju ritual kvartet“ Borisa Kovača i uz najpriznatiji tango orkestar sa ovih prostora ,,Beltango kvintet“ i Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine. Bila je deo ,,Koncerta savremene igre’’ baletske škole Novi Sad kao gostujući predavač- koreograf. Kao i na 6. Vojvodina guitar festu 2012. uz italijanski duo Bandini Chiacchiaretta, sve više tango ples i muziku približava i onima koji ga ne prepoznaju u ovim sferama umetničkog izražavanja.

U svom TDJ stilu ističu se klasični autori melodičnijih orkestara zlatnog doba tango muzike. Njena inspiracija leži u tradicionalnim počecima tango muzike. Pretežno kombinuje melodičnije autore kao što su Di Sarli, Calo i D’Agostino i konstantno otkriva nove slojeve klasičnih tango autora D’Arienza i Troila čime donosi nov doživljaj publici i plesačima na podijumu.

Ovaj post je takodje dostupan na EN.