novosti Novosti

04.09.2017

Završen Gradić fest: Umetnost oživela usnulo Podgrađe

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave oživelo je proteklog vikenda još jednom na izuzetan način, uz pomoć umetnosti koja je u barkonu sredinu podno vekovnih zidina privukla posetioce u velikom broju, uprkos ne baš idealnim vremenskim uslovima. Završno veče Gradić festa, obeležili su nastupi umetnika različitih profila sa raznih meridijana, a dominirali su, uobičajeno muzika i film.

Prohladna noć u Beogradskoj ulici, srećom bez padavina, počela je finalnom izvedbom polaznika radionice „Kako biti klovn“ pod mentorstvom znamenitog svetskog reprezenta ove scenske umetnosti – Žana Menigoa. Desetak lokalnih entuzijasta, budućih glumaca ili aktivnih igrača i performera, spremnih da ponesu tešku scensku šminku i crvene noseve, pobralo je velike aplauze u čemu su najveći doprinos imali najmlađi posetioci Gradića. Ništa manje burno nije bilo ni tokom akrobatskih bravura sa biciklima i vatrom u izvedbi kanadskog adrenalinskog dua Les Dudes. Nedaleko odatle, mladi pesnik iz Varaždina, Matko Abramić, sedeo je sa pisaćom mašinom i na licu mesta pisao pesme na poklon radoznalima, koji su mu zadavali teme uz pomoć samo jedne reči.

Među muzičkim poslasticama završne večeri Gradić festa, istakao se Akshani projekat furioznom etno džez svirkom, kao i holandsko-srpski duo Trance’n‘dance inovativnim pristupom trens muzici uz pomoć suptilne elektronike i izvornog aboridžinskog instrumenta diđeridu. Pored crkve Svetog Jurja pažnju su privukli još i najmlađi učesnik festivala, Čildado iz Tuzle, kao i njegova novosadska koleginica kantautorka Olivera Popović. Na Rampinom putu briljirala je domaća i internacionalna zvezda u usponu Luke Black, uz odličnu scensku izvedbu vokalnog dark elektro popa i raskošne kostime, kao i beogradski neo-poperi Herz, sa izvanrednim frontmenom Acom Šišićem. Kvalitetan zvuk i brojna poseta kod Beogradske kapije obeležili su nastupe hedlajnera poslednje večeri, rasviranih latino majstora Mambo stars i saundsistema koji je u Petrovaradin stigao sa predvodnikom domaćeg rege pokreta Hornsmanom Koyotom. Beskrajan predponoćni šou u glavnoj ulici Podgrađa imali su i berlinski The Trouble Notes, čiji je ultratemperamentni akustični etno spektakl podigao nivo adrenalina do neslućenih granica i potrajao do poslednjeg atoma snage oduševljenih srećnika u prepunom auditorijumu.

U okviru Cinema City filmskog programa Gradić festa, veče je počelo projekcijama u zatvorenom bioskopu Beogradska indoor cinema, gde su prikazani filmovi „Povratak“, režisera Predraga Jakšića, film koji je oduševio publiku Nikole Spasića “Zašto je Dragan napravio orkestar”, a do kraja večeri i “Prljavština” Tereze Nvotove, kao i film Zoltana Bičkeia “Snevani snegovi”. Na otvorenoj lokaciji Nazorova open air cinema veče je otvorio film koji je stigao  iz dalekog Čilea i govori o teorijama zavere i borbe “Adrijanin pakt”. Nakon njega publika je uz smeh uživala u filmu Nikole Koja “Stado”, koja nam je predstavila život filma iza kamere.

Iza Beogradske kapije na lokaciji  Kapija Open Air Cinema prikazana su tri filma. Prvi je bio film “Poslednja porodica” režisera Jana P. Matuszynskog. Nakon njega i na veliko oduševljenje publike prikazan je film koji je do sada privukao veliku pažnju publike širom sveta “Gimme Danger” Džima Džarmuša o muzičkoj legendi Igi Popu. Svi koji su ispratili poslednje veče festivala do samog kraja na ovoj lokaciji gledali su film iz Bolivije “Mračna lobanja” režisera Kira Russoa, koji prati priču mladića i njegovu unutrašnju borbu u surovim uslovima Bolivije.

Na lokacija Rampin put open air cinema predstavljeni su filmovi selekcije Up to 10.000 bucks. Takođe, na ovoj lokaciji novosadskoj publici koja se odazvala u ogromnom broju premijerno je predstavljen film “Kontakt” Mihajla Obrenova, koji prati novosadske muzičke subkulture u poslednjih dvadeset godina i broji neverovatnih 140 sagovornika.

Žiri mladih, koji je svako veče na lokaciji Rampin put open air cinema pratio filmove iz Up to 10.000 bucks selekcije, doneo je konačnu odluku da je ovogodišnji dobitnik nagrade Žirija mladih kratkometražni film “Leta” Erika Romera iz Škotske. Žri je takođe doneo odluku da su još dva filma ostavila poseban utisak: “Videla sam te” iz Južne Koreje i “Prednji far” Ionuta Gaga iz Rumunije. Publika koja je takođe glasala za najbolji film festivala, donela je odluku da je ovogodišnji pobednik film Nikole Spasića “Zašto je Dragan napravio orkestar”.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri