novosti Novosti

01.09.2019

Završen Gradić fest: tri dana – muzike, filma, pozorišta!

Crnogorski reperi Who See, zvezde poslednjeg festivalskog dana otkrili su nam šta je punk 21. veka i kako balansirati između žurke i stava. Njihova nepretenciozna poetika bila je ogledalo savremenih problema ispričana na zabavan način. Fanovi su bili gusto smešteni pred Beogradskom kapijom sa minimalnim prostorom da izbace ruke i njišu u skladu sa umešno osmišljenim bitom. 

Jedinstveni Rok kamp za devojčice se predstavio u subotu na bini Lisinski i devojčice su izvele svoj prvi koncert izvan kampa. Gledali smo osam bendova sa ogromnim potencijalom: Toxic Taste, Infrakt, Autschulerke, Pretty Little Rockers, Blood Rush, Satis, Nightmare i Black Eye koje su  poentirale hitom “Ne znam šta da pišem, ne znam šta da radim, ne znam šta da mislim, mogla bih da sviram!” 

foto: Zoran Ješić

BluVinil, hrvatski emo rokeri su nastupili na maloj bini Lisinski kreativno fluktuirajući kroz žanrove pop i rock muzike. Kako je svirka odmicala bilo je sve više publike privučene dobrim vibracijama. U samo jednoj pesmi mogli smo čuti uticaje Bouvija, Springstina, ali i Masima Savića i mediteranskog popa oličenog u San Remu. Njihov imidž koketira sa popom 80-tih i za ovaj bend će se tek čuti. 

foto: Zoran Ješić

Na glavnoj bini smo đuskali uz Gramophonedzie, a potom i Kablove koji su zatvorili festival. Dok su Gramophonedzie povezivali blues i elektronsku plesnu muziku, Kablovi – MKDSL i Peđa Milutinović su spajali rejv sa rokenrolom u svom katarzičnom nastupu.

foto: Zoran Ješić

The Flamenco Thief je publiku provozao kroz vrelo špansko iskustvo na punktu 1 Beogradske ulice oko ponoći. Način na koji Krejg Suton aka The Flamenco Thief tretira muziku se graniči sa ekstremnim sportovima kada pogledamo u kojoj meri se snalazi sa britkim ritmičkim prelazima, žestokim okidanjem gitarskih žica i kontrolisanjem svoje looper pedale kojom slaže slojeve zvuka, perkusiono proizvedenih ritmova i kratkih brejkova. Publika je oduševljeno đipala i u neverici gledala ovog Novosađanima od ranije poznatog, nabrijanog Britanca koji neumorno žonglira ritmom i tonom praveći stoprocentni koncentrat čiste muzike u najprimitivnijem i najprefinjenijem smislu. 

Daniel Beja je sa svojim Gypsy Jazz Band-om pokazao da virtuoznost nije ništa drugo do pogoditi pravi ton u pravom trenutku. Ovaj prekaljeni muzičar dao nam je najskuplje iskustvo koje je moguće izvući iz drveta pokrivenog žicama.

Slušali smo i novosadske Aviostopere, Iliju Ludviga, Đorđe Obradović kvintet, The Black Room, Nemi Pesnik, Savages Y Suefo, a gledali smo Parajanovljeve majstorije kao i  predstavu “Šest lica traži pisca” u izvođenju Pozorišta Promena.

foto: Zoran Ješić

Ove godine nas je i vreme poslužilo, a gurmanska ponuda je bila bogata sa velikim izborom vina i zanatskih piva često zabavnih naziva kakav je Beerokrate ili Razbeerbriga

Tokom tri dana festivala na glavnoj bini smo imali prilike da plešemo čarlston uz muziku fantastičnog Belgrade Dixieland Orchestra-e. Potom je emotivno nabijeni ronkenrol Autoparka, Artan Lilija i Žagara podigao veliki energetski talas koji je pokrenuo brojnu publiku; da bi trećeg dana stigli do angažovanog, zabavnog, (auto)ironičnog hip hopa klape Who See i svetskog a našeg doajena klabing kulture Gramophondzie.

Kada pogledamo hronološki muzičke žanrove koji su se mogli čuti u tri dana, mogli bismo zaključiti da je danas svaki od pravaca i stilova aktuelan i koogzistentan bez obzira na dekadu koju je obeležio a takva je, znamo to i priroda Festivala uličnih svirača koji je od početka bio inkluzivan za sve generacije i ljubitelje dobre muzike i zabave te je zato omiljeni novosadski festival.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri