novosti Novosti

02.09.2018

Završen Gradić fest: Podgrađe pokazalo pun potencijal

Novim koncertnim i drugim umetničkim atrakcijama, uz malo letnje kiše, završen je ovogodišnji Festival uličnih svirača – Gradić fest. Ukupno 35 hiljada ljudi, uživalo je tokom tri dana festivala u lepotama baroknog Podgrađa, ispunjenog najrazličitijim izvođačkim umetnostima.

Prvorazredna koncertna atrakcija bilo je izvedba svite „Pinocchio joins the orchestra in the S.T.R.E.E.T.“, u kojoj su učestvovali mladi muzičari i njihovi pedagozi iz Portugalije, Italije i Srbije, na čelu sa Aleksandrom Carićem Carem, idejnim tvorcem simfonijskog pristupa uličnom sviranju. Atrakcija sasvim druge vrste na Glavnoj bini nešto kasnije bila je Sana Garić, sa snažnom ritam sekcijom i nedvosmisleno kvalitetnim urbanim plesnim zvukom, koji već sada ima brojne poklonike u Novom Sadu. Nažalost, dugo očekivana senzacija za sve uzraste, koncert francuskog benda The Wackids je otkazan, jer je njihova muzička oprema izgubljena u avionskom prevozu.

Tokom tri dana festivala ljubitelji pozorišta su imali priliku da pogledaju hit predstave Reflektor teatra iz Beograda, a pozorišni komad „Muškarčine“ koji su izveli sinoć, na vrlo direktan način secira poimanje muškoti na ovim prostorima Tokom kratkog perioda kiše, muzičari su se povukli u pasaže Podgrađa gde su nastali brojni neformalni džem sešni. Najuzbudljivije u tim trenucima bilo je u PROSTOR-u, gde su lokalni muzičari uz pomoć duvača iz Bandakadabre napravii atmosferu za dugo sećanje. Da su neprikosnoveni majstori po kojima će ovogodišnji Gradić fest ostati zauvek upamćen, Italijani su pokazali odmah po prestanku padavina, kada su za nepunih pet minuta podigli na noge čitav auditorijum u Beogradskoj uici i odveli ga u zajedničku šetnju u ritmu muzike.

Program je nakon kiše nastavljen po planu, a kao najzanimljivi pokazao se najmlađi učesnik ovogodišnjeg Gradić festa, Aleksa Danić, koji akustičnom gitarom i raznim tehnikama bluza barata na toliko neverovatan način da spontano donosi osmehe na lica svih koji ga slušaju. Kao poslednje atrakcije Festivala nametnuli su se Ice Cream Man, Moussaka i MKDSL, dok je neplaniran program u PROSTOR-u zatvorio Vedran Ferizović spletom lokalnih tema u etno-džez maniru.

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave je tokom tri dana Festivala uličnih svirača blistalo posebnim sjajem dobre i kvalitetne kulturne ponude uz uspešan eksperiment zatvaranja saobraćaja na tri dana. Ovakav zalog za budućnost, u kome bi ovaj deo grada bio pešačka zona sa kvalitetnim umetničkim sadržajem, iziskuje uključenje i dodatne napore svih zainteresovanih, prvenstveno umetničke scene i samih stanovnika Gradića. Otvaranjem kreativnog centra PROSTOR, Festival uličnih svirača napravio je veliki korak ka kontinuiranom radu za revitalizaciju i osnaživanje ovog baroknog lokaliteta.

 

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri