novosti Novosti

27.08.2023

Završen 23. Festival uličnih svirača – Gradić fest!

Foto: Teodor Kopicl

Završeno je 23. izdanje Festivala uličnih svirača – Gradić festa. Tokom tri festivalska dana uživali smo u mnogobrojnim svirkama, performansima, kratkometražnim i dugometražnim filmovima. Poslednje večeri sa festivalskih punktova se mogao čuti veliki broj izvođača klasične muzike. Filip Baloš i Dolores, glavna imena večeri, ponovo su učinili Beogradsku kapiju epicentrom interesovanja publike.

Prvi hedlajner večeri Filip Baloš, svojim zabavnim i autentičnim nastupom izazvao je oduševljenje kod publike i dokazao zašto je trenutno jedan od perspektivnijih mladih umetnika. Bili smo u prilici da čujemo njegove prepoznatiljve pesme „Novi plan drugi san“ i „Idemo do mene“, kao i premijerno izvođenje pojedinih numera. Ženski pop-duo Dolores pružio je nešto kasnije sjajan nastup pred velikim brojem okupljenih ispred Beogradske kapije.

Ljubitelji klasične muzike sa nestrpljenjem su čekali nastup orkestra Kamerata Novi Sad na Trgu prote Mihaldžića. Klasična muzika čula se i na drugim punktovima nastupima PJ Dua, Uroša Marjanovića na novom punktu Krug i duvačkog tria Tri mrske trske u Beogradskoj ulici.

Kod Beogradske kapije, pored hedlajnera, sjajne svirke čuli smo i od novosadskog benda Monohrom, A.N.D.R x Retrospektiva, a nastup Marka Kaćanskog oduševio je ljubitelje elektronske muzike.

Foto: Teodor Kopicl

Na punktu u Štrosmajerovoj ulici nastupali su; Aleksa Danić, Flairdrum, Sanja, Bobi i Robi i ZAR. Žanrovski miks na ovom punktu čini ga uvek dobro posećenim.

Foto: Teodor Kopicl

U Beogradskoj ulici veliki broj mališana oduševili su nastupi italijanskog muzičara Michela Roscice i VIS Delfini i benda The Bad Week iz Novog Sada. Takođe, najmlađi posetioci festivala mogli su da izraze svoju kreativnost na radionici na Trgu prote Mihaldžića kao i u sklopu radionce savremenog cirkusa udruženja Kreativni Pogon.

Gradić bioskop tradicionalno je bio dobro posećen, a gledali smo kratkometražna ostvarenja sa festivala Filmski front i dugometražni film „do DASKE!“ Aleksandra Reljića.

Foto: Teodor Kopicl

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada, Ministarstva Kulture Republike Srbije i Uprave za privredu Grada Novog Sada.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri