novosti Novosti

03.09.2016

Veliko finale žurke u Gradiću

Završno veče Festivala uličnih svirača u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, između ostalog, obeležiće muzičke zvezde regionalne andergraund scene, duo Ti iz Beograda, Miki Solus iz Zagreba i Maus N’Monkeyz iz Bukurešta. Društveni aktivizam Festivala i nastojanje da se revitalizuje ova romantična gradska četvrt, ispoljiće se kroz veliki regionalni simpozijum „Intervencije u javnom prostoru“ u organizaciji udruženja Suburbium iz Petrovaradina, sa početkom u 10 časova na Brod teatru na novosadskoj strani Dunava.

Kreativna radionica „Telo kao instrument“ počeće u 12 časova na Rampinom putu, a završiće se velikim koncertom učesnika u 21 čas. U međuvremenu će na tom punktu nastupiti i lokalni bendovi Hot klub of Novi Sad i Yupidu, kao i kantautor Milan Korać iz popularnog bluz benda Šinobusi. Velika nada nove novosadske rok scene, Plastic Trees nastupiće kod Beogradske kapije u 21 čas, a program na toj bini će kulminirati velikim džem-sešnom pola sata pre ponoći.

Nesvakidašnje tačke žonglera Arlekina iz Skoplja i Slovenca iz Berlina Andreja Tomše uveseliće posetioce Beogradske ulice, zajedno sa živom muzičkom mašinom Human Jukebox, otkačenim majstorima iz Kreativnog pogona i DJ Sodipom koji će, kao stanovnik Gradića, nastupiti direktno sa prozora svoje sobe. Program u Ulici Lisinskog će u 19.30 otvoriti kantautorka Kim Tamara iz Šida, a nastupiće još i perkusionisti na kofama Bucket Guys iz Poljske, jednočlani bend Cigo Man iz Pule i grupa autentičnih novosadskih uličnih svirača Holandria. Scena u Štrosmajerovoj ulici će završne večeri na Festivalu u potpunosti pripasti kantautorima i trubadurima: Goran Miljković i Dunavski Buzukije dolaze iz Beograda, Losing to You iz Novog Sada, a Brendan O’Reilly iz dalekog Sidneja.

Na repertoaru bioskopa kod Barutane „Josif“ od 21 čas će se naći filmska ostvarenja „Kod kuće“, „Moj zanat“ i „Druga linija“, dok će na Vojnom igralištu biti veoma vatreno uz performans „Burning Stone“ umetničke organizacije Ludifico iz Novog Sada. Ostatak večeri na ovom mestu pripašće Pozorištu Promena sa predstavama „Lizistrata“ i „Talente Grande y tu Madre“, uz muzički koncert članova ansambla na samom kraju programa. Ljubitelji prostornih instalacija nikako ne bi trebali da propuste tačku Rampinog puta na kojoj će stvarati engleski konceptualista Spencer Byles, koji pravi nesvakidašnje skulpture od prirodnih materijala pronađenih u šumi.

Posetioce koji žele da se bolje upoznaju sa čarima Podgrađa očekuju organizovane šetnje sa obilaskom ključnih punktova za istoriju i arhitekturu, uz stručne komentare članova udruženja Scenatoria iz Petrovaradina. Stalne postavke uključuju i izložbene projekte „Kuver„, „Manifest„, „Knjige utisaka“ i „Žilvernovske iluminacije„, koje povezuje zajednička ideja čitavog 16. izdanja Festivala uličnih svirača o revitalizaciji Podgrađa, koje bi u bližoj budućnosti, inicirano ovim događajem pod sloganom „Budimo Gradić“, trebalo da ponovo postane atraktivna sredina privlačna za život, rad i turističke posete.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri