novosti Novosti

02.09.2017

Veče puno umetnosti otvorilo Gradić fest

Petrovaradinsko Podgrađe ponovo se probudilo zahvaljujući Gradić festu, koji je otvoren juče, uz raznovrstan i bogat umetnički program na svim punktovima ovog specifičnog festivala. Više od 20.000 Novosađana i posetilaca prudružilo se svečanoj povorci i švajcarskom Bras bendu Flaach u ranim večernjim satima, kada su svi zajedno preneli ptice mira u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, gde su i ostali sve do kraja prve programske večeri.

Muzički segment Gradić festa, u tradiciji Festivala uličnih svirača okupio je brojne neobične sastave i pojedince iz zemlje, regiona i raznih drugih meridijana, koji su svojom raznolikošću  komunicirali sa posetiocima, koji su bili više nego zainteresovani za ovakav vid zabave. Šou za pamćenje napravila je domaća zvezda Bojana Vunrurišević na osveženoj sceni kod Beogradske kapije, izvanrednim spojem pop elektronke i iskrene, teške poezije, koja nošena bitom MKDSL-a lako pronalazi put do mnogih srca i umova. Američka kultura je u Gradić stigla sa putujućim folk muzičarem Kristoferom Polom Stelingom, koji je sa pratećim bendom demonstrirao vrhunsko umeće na akustičnim instrumentima uz ekspresivan poetski prikaz svakodnevice, na radost brojnih ljubitelja kantri-amerikane. Jednako atraktivni, ali i neposredniji u kontaktu sa publikom bili su berlinski ulični muzičari The Trouble Notes, virtuozi sa izvanrednim smislom za humor i pozornicu. Renco Ruđeri je, na istom mestu, pored crkve u Štrosmajerovoj, podsetio na zvučnu prošlost uz pomoć srednjovekovnih instrumenata nikelharpe i santura. Nešto pre njega, sličan rustičan zvučni ugođaj priredili su i majstor na bandoneonu Toni Pezanov, kao i Gong Master Dolf.

Domaće muzičke snage okupirale su atraktivnu binu na Rampinom putu, podno „pijanog“ sata, gde je najzanimljiviji program doneo sve popularniji beogradski tastaturista Serđo Laundž sa odličnim pratećim bendom. Izuzetno kvalitetne i atraktivne setove priredili su i mladi bendovi u usponu, lokalni UV i pančevački Buč Kesidi. Didžej i vidžej spektakl uz diskretno osvetljenje starinskih ukrasnih lampi obeležilo je prvo veče na Pop Up punktu, prepunom prezadovoljnih ljubitelja moderne elektronike i vintedž pristupa zabavi, u čemu su Brica i ekipa pravi majstori. Sa druge strane, za silazak u podzemne galerije Petrovaradinske tvrđave i nezaboravnu šetnju čulima uz udruženje Ugrip bila je tolika potražnja, da je više od 400 posetilaca ostalo na listi čekanja za neku drugu priliku.

Neposredno pre programa otvaranja internacionalnog filmskog festivala Cinema City, koji na Gradić festu slavi 10 godina postojanja, priređena je konferencija za medije sa predstavnicima svih organizacija koje partnerski učestvuju u realizaciji ovog događaja. Direktorka Festivala uličnih svirača, Natali Beljanski Popović, ukazala je na zajedničku misiju svih partnera u organizaciji sa namerom da se posetioci kroz kvalitetan umetnički program različitih sadržaja identifikuju sa prostorom stare barokne arhitekture, koji se tako postepeno budi i postaje atraktivan za život, rad i turističke posete. Na značaj Gradić festa za Novi Sad ukazao je i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, koji je podsetio da se ovaj festival uklapa u strategiju decentralizacije kulture, kao i da je Grad od početka prepoznao tu inicijativu i pomogao kako organizaciju tako i samo Podgrađe, gde je već renovirano 45 fasada. Prema rečima Bojane Karavidić iz udruženja Subirbium iz Petrovaradina, prelazak Festivala uličnih svirača preko Dunava i pokretanje Gradić festa za stanovnike ove četvrti imaju značaj – silaska prvog čoveka na Mesec, u smislu velike prilike za konačnu revitalizaciju i mogućno trajno zatvaranje saobraćaja, kako bi Podgrađe zaživelo nekim drugim, daleko opuštenijim i privlačnijim životom nego što je to trenutno.

Filmski deo Gradić festa  i svečano otvaranje festivala počelo je na lokaciji Kapije Open Air Cinema, iza Beogradske kapije, u okviru koje su predstavnici Cinema Cityja uručili IBIS nagrade za izuzetan doprinos domaćoj kinematografiji, Mirjani Karanović i Miodragu Miši Miloševiću. Nakon uručenja nagrada, festival je na istoj lokaciji otvorio film iz selekcije nacionalna klasa „Rekvijem za gospođu J“, drugi film Bojana Vuletića, satirična drama koja je ovogodišnji kandidat za nagradu Evropske filmske akademije. Nakon toga, publika je uživala u filmu „Srce od kamena“  film režisera Gudmundur Arnar Gudmundssona sa Islanda. Ovaj film ocenjen je kao izuzetno filmsko ostvarenje na mnogobrojnim internacionalnim festivalima.

U barkonoj atmosferi Ulice Vladimira Nazora, sa leve strane Podgrađa, bio je postavljen drugi bioskop na otvorenom Nazorova Open Air Cinema. Na ovoj lokaciji predstavila su nam se dva izuzetna filma iz regiona. Satirična komedija Ivana Marinovića „Igla ispod praga“  i film Hane Jušić „Ne gledaj mi u tanjir“ koji do sada dobio 19 nagrada, među kojima su i nagrade beogradskog FESTa i Festivala evropskog filma na Paliću. Na lokaciji Rampin put Open Air Cinema, publici je predstavljeno 13 filmova iz selekicije Up to 10 000 bucks, filmovi čiji su autori bili dovoljno hrabri da naprave film budžetom manjim od 10 000 dolara.

Na jedinoj zatvorenoj lokaciji Beogradska Indoor Cinema – bioskop u zatvorenom prostoru na uglu Beogradske i ulice Lisinskog, projekcije filmova počele su u 18:00 časova. Ovu lokaciju otvorio je drugi film Tamare Drakulić „Vetar“. Nakon ove projekcije publika je imala priliku da vidi film Stefana Maleševića „Gora“ film koji pokazuje kulturna bogatstva na izolovanim predelima Šar Planine. Nakon projekcije filma „Gora“ publici su se pedstavila još dva filma „Svi severni gradovi“ Daneta Komljena i „Najvažniji dečko na svetu“ Tee Lukač.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri