novosti Novosti

15.08.2019

Tradicionalna povorka i otvaranje festivala u znaku Diksilenda

Tradicionalna povorka i otvaranje ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača – Gradić fest posetioce će vratiti u zlatne dvadesete godine, doba kabarea, flaper devojaka, svinga i Diksilenda! Na glavnoj bini nastupiće Belgrade Dixieland Orchestra i Adam Ben Ezra iz Izraela, dok će simultano sa glavnim programom, na različitim lokacijama u Gradiću nastupiti i drugi muzički sastavi kao što su italijanski Tinto Brass Street Band i belgijski sastav BRUiTAL.

Pre tačno 100 godina svet je bio na korak od 1920. godine, koja je označila prekretnicu na gotovo svim poljima tadašnje zapadne civilizacije. Burne ili zlatne dvadesete je karakterisao opšti rast blagostanja uz dramatične promene u kulturi i društvu. Dvadesete godine su godine džeza, čarlstona, prohibicije i pokreta za ženska prava.

Kao i prethodnih godina, tradicionalna povorka krenuće iz centra grada i preko Bulevara Mihajla Pupina i petrovaradinske Duge ući u Gradić. Okupljanje na Trgu slobode počeće u 19.30 časova kada će zasvirati duvački orkestar Tinto Brass Band iz Italije. Osim njih u povorci će biti i drugi sastavi koji će biti deo ovogodišnjeg festivala kao što su Orquestra Criativa de Santa Maria da Feira iz Portugala, Music Art Project iz Srbije i BRUiTAL iz Belgije.

Glavne muzičke zvezde večeri biće Belgrade Dixieland Orchestra, orkestar koji je stekao značajnu evropsku reputaciju i do sada održao više od 500 koncerata širom Evrope. Kao jedini orkestar ove vrste u zemlji, direktno je zaslužan što se Diksilend iznova uzdigao iz pepela, na temeljima koje su decenijama mukotrpno gradili svi džezeri ovih prostora. Belgrade Dixieland Orchestra nastupiće tačno u 21 čas na glavnoj bini festivala!

Odmah nakon njih, na bini će zasvirati internet zvezda, kontrabasista iz Izraela Adam Ben Ezra. Ezra godišnje održi više od 200 nastupa kombinujući jazz, world, rock i improvizovanu muziku. Jazz FM je okarakterisao njegovu pojavu kao blistavu virtuoznost i atletski performans koji oduzima dah.

Osim muzičkog programa publika će imati priliku da vidi selekciju nemih filmova u okviru Silent Cinema kutka koji je deo ovogodišnjeg partnerskog programa Cinema City festivala. Pažljivo odabrana selekcija filmskih ostvarenja uključiće antologiju sovjetske propagande u animiranim filmovima, erotske filmove snimljene početkom 20. veka u Austriji, Francuskoj i SAD, kao i opus jednog od najpoznatijih japanskih majstora eksperimentalnog filma Toshija Matsumota i legendarnog gruzijskog reditelja Sergeja Parajanova.

Posetioci su takođe pozvani da budu deo diksilend noći na Gradić festu tako što će doći obučeni u stilu dvadesetih godina!

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija “Inbox”, uz podršku Grada Novog Sada i AP Vojvodine.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri