novosti Novosti

10.08.2016

Svečana povorka uz VJ Suave, na otvaranju Moon Hooch

Kvalitetni i zabavni programi umetnika iz čitavog sveta upotpuniće program ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača, koji će, 16. put po redu, biti održan od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Dva imena iz reda najcenjenijih u ovoj vrsti umetnosti, VJ Suave iz Brazila i Moon Hooch iz SAD, učestvovaće u programu svečanog otvaranja, u četvrtak 1. septembra od 19.30 časova. Tokom tri festivalske večeri posetiocima će se predstaviti i druga imena iz Velike Britanije, Španije, Australije, Poljske, Mađarske i Hrvatske, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj danas u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Učesnici konferencije bili su član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić, i direktorica Umetničke asocijacije „Inbox“ iz Novog Sada, koja i organizuje Festival uličnih svirača, Natali Beljanski Popović. Domaćin konferencije, Dalibor Rožić, istakao je da Festival uličnih svirača već 15 godina uspešno potvrđuje specifičnost grada koja se ogleda u kulturološkom šarenilu i dostupnosti najširem auditorijumu.

– Za Novi Sad je izuzetno važno da neguje ovakve manifestacije od značaja i za ekonomsku i za turističku sferu, pogotovo u svetlu kandidature grada za Evropsku prestonicu kulture 2021. I sama novina kao što je selidba Festivala u nov ambijent predstavlja značajno osveženje u koncepciji ovog događaja – rekao je Rožić i pozvao Novosađane da posete Festival i uživaju u šarenolikom programu.

Tradicionalna festivalska povorka ulicama Novog Sada ovog puta će se kretati u obrnutom smeru, od Ulice Modene preko mosta „Duga“ do Podgrađa, a predvodiće je umetnički dvojac VJ Suave iz Brazila. Duo biciklista sa video projektorima usput emituje kreativne i maštovite projekcije na okolnim fasadama, uz adekvatnu muziku. Njihove audio-vizuelne instalacije po pravilu navode gledaoce na aktivno učestvovanje u kreiranju nezaboravnog umetničkog iskustva, što je i osnovna zamisao kompletne ulične umetnosti.

Centralni događaj otvaranja Festivala uličnih svirača biće nastup temperamentnog džez-pop sastava Moon Hooch iz Njujorka. Ovaj trio dva saksofona i bubnjeva neguje sopstveni žanr „pećinske“ muzike, stvaran godinama sviranja na stanicama podzemne železnice u Bruklinu, kao i ispred Metropoliten muzeja. U međuvremenu su ovi otkačeni umetnici snimili tri autorska albuma i vinuli se do samih vrhova Bilbordove top-liste posvećene džezu. Nastup u Gradiću najavljuju kao istinski zvučni spektakl i nezaboravno veče u podnožju starih zidina.

Ostatak programa tokom tri festivalske večeri, uz učesnike iz Srbije i regiona izabrane putem konkursa, upotpuniće još neka atraktivna imena svetske buskers scene, kao što su dvojac perkusionista na kofama Bucket Guys iz Poljske, Human Jukebox i Cosmic Sausages iz Velike Britanije, svirač na aboridžinskoj duvaljci diđeridu Senjor Markuzen iz Barselone i kantautor Brendan O’Rajli iz Sidneja. Izuzetno vredan pažnje biće i nastup mlade hrvatske andergraund zvezde Mikija Solusa, kao i najboljeg svetskog cimbaloniste, Jenoa Listeša iz Budimpešte.

Ideja o selidbi Festivala uličnih svirača u idilično, ali i pomalo oronulo Podgrađe, rodila se iz želje da se ta privlačna četvrt u neposrednoj blizini centra, Dunava i Tvrđave kao najvećeg gradskog bisera, oživi i prikaže u punom sjaju, rekla je na konferenciji direktorica Festivala, Natali Beljanski Popović.

– Krajnji cilj Festivala uličnih svirača je da se ulična zabava i umetnost u Gradiću prikažu u pravom svetlu, na zadovoljstvo posetilaca, ali i da se samo Podgrađe Petrovaradinske tvrđave u bližoj budućnosti pretvori u privlačan deo grada, nadahnut kulturom i tradicijom, privlačan za život i atraktivan za turističke posete – naglasila je Beljanski Popović.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada, ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, MTS-a i Generali osiguranja Srbija.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri