novosti Novosti

30.08.2017

Svečana povorka otvara Gradić fest

Festival uličnih svirača – Gradić fest biće otvoren u petak 1. septembra, svečanom povorkom koja će proći ulicama Novog Sada, od Trga slobode do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave. Povorka građana i umetnika će iz centra grada krenuti u 20 časova, a program će se nakon i pre toga u Gradiću odvijati prema satnici festivala. Svečana kolona će se kretati Ulicom Modene, Bulevarom Mihajla Pupina i mostom „Petrovaradinska duga“, do Beogradske ulice u Podgrađu. Saobraćaj će na toj putanji biti sasvim obustavljen od 19 do 21 časa.

Povorku građana će predvoditi Flaach Bras Band iz Švajcarske, orkestar limenih duvača koji svira u hodu, sa 30 učesnika, preciznog i bogatog zvuka. Vizuelni segment povorke će činiti pet velikih skulptura napravljenih od balona, koje predstavljaju pet zlatnih ptica, simbol mira prisutan na grbu Petrovaradina. Baloni, koji su često u kolektivnoj podsvesti povezani sa animacijom i zabavom, u ovom slučaju postaju umetničke skulpture velikih dimenzija, koje će sama publika nositi i pokretati tokom povorke. Autori skulptura su Nenad Đukić, Novosadjanin koji živi i radi u Francuskoj i Sean Rooney iz Kanade, jedan od poznatih svetskih umetnika sa balonima, koji će nastupiti na festivalu i kao muzičar, svirajući na jedinstvenim instrumentima koje pravi od balona.

Obustava saobraćaja

Saobraćaj u Gradiću će sva tri dana festivala biti obustavljen u vremenu od 17 do 03 časa, što važi za ulice Beogradsku od mosta do ulaska na Tvrđavu, Štrosmajerovu, Lisinskog i Nazorovu. Kao mesto za parkiranje posetiocima i stanovnicima Podgrađa se preporučuje plato kod Vojne bolnice. Vozila koja u roku obustave saobraćaja budu zatečena parkirana u naznačenim ulicama biće premeštana na odgovarajuće parking mesto uz pomoć pauka, bez naplate kazne.

Autobusom ili biciklom u Gradić

Autobuska linija sa jednim niskopodnim vozilom biće besplatno dostupna posetiocima Gradić festa u subotu i nedelju, 2. i 3. septembra od 17 do 23 časa. Autobus će saobraćati od početne stanici na Trgu slobode ispred Katedrale do početka Beogradske ulice, odakle će prevoziti putnike i u povratnom pravcu. Vozilo će biti brendirano u boje Gradić festa, a na početnoj stanici će biti i mini stejdž sa didžej programom Radija AS FM.

Posetioci koji budu želeli da do Podgrađa dođu biciklom, očekuje posebno mesto za vezivanje njihovih vozila, u neposrednoj blizini Fruškaćevog drvenog srca sa natpisom „Volem“, na kosini desno od mosta.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri