novosti Novosti

25.07.2018

Slučaj Petrovaradin: Istorijske gradske četvrti u fokusu

Prva Međunarodna letnja akademija na temu upravljanja istorijskim gradskim predelima biće održana od 6. do 13. avgusta u Podgrađu Petrovaradinske Tvrđave. Grupa od 30 mladih stručnjaka sa svih pet kontinenata, odabrana na javnom konkursu, radiće u Petrovaradinu uz ključne lokalne stručnjake i vodeće praktičare i teoretičare za upravljanje istorijskim gradskim predelima širom Evrope.

Predavači Letnje akademije biće lokalni i inostrani stručnjaci, a najveći deo akademije biće direktan terenski rad i osmišljavanje scenarija razvoja, projekata i preporuka za područje Tvrđave i njenog Podgrađa. Tokom akademije biće organizovana i serija javnih predavanja, diskusija, prezentacija i medijskih obraćanja, čiji je cilj da uključe i informišu širu javnost o sadašnjim izazovima i mogućnostima budućeg razvoja Petrovaradina.

– Osmislili smo tri večernja programa za javnost tako da pruže sugrađanima i sugrađankama uvide u ključne diskusije, prakse i ideje o upravljanju i oživljavanju istorijskih gradskih četvrti, u svetu i posebno Novom Sadu i Petrovaradinu – objasnila je Višnja Kisić iz organizacije Evropa Nostra.

Na prvom događaju, Divanu na temu “Novi izazovi, trendovi i pristupi u upravljanju istorijskim gradskim jezgrima”, koji će biti održan 7. avgusta od 19 časova u Prostoru u Beogradskoj ulici broj 11 u Petrovaradinu, vodiće se razgovor o savremenim izazovima, praksama i uspešnim primerima bavljenja istorijskim gradskim četvrtima na različitim meridijanima.

Gosti će biti osnivačica Globalne observatorije za istorijske urbane pejzaže prof. dr Ana Pereira Roders, direktor fondacije Svetsko nasleđe Edinburg koja upravlja istorijskim jezgrom grada Edinburga Adam Vilkinson, zatim istraživačica u oblasti studija urbanizma, arhitekture i kulturnog nasleđa na Univerzitetu u Njukastlu dr Lus Veldpaus i arhitekta konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Katarina Maksimov.

Osim ovoga, biće organizovana još dva javna razgovora na sličnu temu. Na drugom događaju, 9. avgusta u 19 časova u “Fabrici” u Kineskoj četvrti, fokus će biti na Novom Sadu i temi oživljavanja do sada zapuštenih gradskih četvrti kroz projekat Evropske prestonice kulture.

– Treći, završni događaj, naslovljen “Pogledi sa strane: ideje razvoja Petrovaradinske tvrđave” je posebno zanimljiv, jer će tom prilikom učesnici Akademije predstaviti novosadskoj javnosti svoje perspektive i ideje budućeg razvoja Petrovaradinske tvrđave – rekla je Višnja Kisić i dodala da  učesnici dolaze iz 26 zemalja, među kojima su Indija, Italija, Francuska, Rusija, Etijopija, Tajland, Trinidad i Tobago, Velika Britanija i sve zemlje regiona.

Pripreme za Akademiju su uveliko u toku, a od maja do početka avgusta četiri istraživačka tima, odabrana na javnom konkursu, rade terenska istraživanja na temu upotrebe prostora, turističke valorizacije, interpretacije i upravljanja Petrovaradinskom tvrđavom, koja učesnicima Akademije i javnosti treba da omoguće bolje razumevanje trenutne situacije i izazova upravljanja ovim prostorom.

Nakon Letnje akademije, u okviru istog projekta biće organizovan seminar za donosioce odluka. Ovaj seminar namenjen je za urbaniste, konzervatore i donosioce odluka iz različitih gradova i opština u Srbiji i ima za cilj da upozna lokalne donosioce odluka sa savremenim praksama upravljanja istorijskim gradskim jezgrima i rezultatima projekta, kako bi podstakao razvoj istorijskih gradova zasnovan na očuvanju nasleđa. Aktivnosti zagovaranja za održivo upravljanje Petrovaradinom pratiće i publikacija Slučaj Petrovaradin: Dosije, koja predstavlja skup urađenih terenskih istraživanja Petrovaradina, međunarodnih primera dobrih praksi, i predloga i preporuka proizašlih sa Letnje akademije za stručnjake.

Prostor – Podgrađe Petrovaradinske tvrđave

Mesto na kom će aktivnosti projekta “Slučaj Petrovaradin: Upravljanje istorijskim gradskim predelima” biti sprovedene je Prostor u Beogradskoj 11 u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Prostor će nakon projekta otvoriti svoja vrata i za širu javnost, a zamišljen je kao poligon za razmenu znanja, iskustva i ideja, i mesto za zajednički rad i stvaranje iz kog će poteći prvi kontinuirani stimulansi za buđenje i revitalizaciju Podgrađa Petrovaradinske tvrđave. Osim konferencija, seminara, predavanja i radionica iz različitih oblasti u Prostoru će biti organizovane izložbe, performansi, akustične svirke, projekcije filmova, kulinarske radionice i drugo.

Akademija se realizuje u okviru projektaSlučaj Petrovaradin: Upravljanje istorijskim gradskim predelima” koji koristi izuzetan osmnaestovekovni gradski predeo Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu kao poligon za profesionalno usavršavanje mladih stručnjaka lokalno, regionalno i širom Evrope, za odgovorno, održivo i razvojno upravljanje istorijskim gradovima. Istovremeno, projekat deluje i kao poziv za promišljanje trenutnih praksi upravljanja kulturnim dobrom Petrovaradinska tvrđava, učenje na osnovu ovo primera i zamišljanje alternativa za njegov budući razvoj.

Projekat sprovode Evropa Nostra Srbija, Zavod za zaštitu spomenika kulture Novi sad i Fakultet za sport i turizam Novi Sad, u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Edinburgh World Heritage, Europa Nostra, i Globalnom opservatorijom za istorijske gradske predele pod okriljem UNESCO-a. Projekat se sprovodi u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa 2018 i Novi Sad 2021 Evropske prestonice kulture, a finansijski je podržan od strane britanske fondacije The Headley Trust i Fondacije NS2021.

Zašto Petrovaradin?

U jeku priprema Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu, Petrovaradinska  tvrđava privlači sve više pažnje. Aktivnosti restauracije Tvrđave i njenog Podgrađa su se intenzivirale, plan upravljanja za ovo kulturno dobro nalazi se u postupku izrade, a interesi javnih, civilnih i privrednih aktera za ovaj prostor rastu. Upravo zato, raste i pritisak na ovaj urbani predeo, na njegove stanovnike i korisnike i na njegovo višeslojno kulturno nasleđe, a takav pritisak zahteva niz novih transparentih, stručnih i participativnih mehanizama. Projekat “Slučaj Petrovaradin” ima za cilj da slučaj razvoja ovog područja postavi u javni prostor kroz seriju istraživačkih, edukativnih i zagovaračkih aktivnosti, kao i kroz uključivanje različitih lokalnih i međunarodnih zainteresovanih aktera.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri