novosti Novosti

28.08.2017

Programi Scenatorie za pun sjaj Gradića

Udruženje Scenatoria iz Petrovaradina na Gradić fest donosi višeslojan program sa ciljem da promoviše građeno nasleđe Podgrađa i aktivno doprinese njegovoj zaštiti, kao i da ukaže na činjenicu da zaštita nije dovoljna ukoliko nije katalizator promene i održivog korišćenja spomenika kulture. Nakon prošlogodišnje akcije „Pokreni promenu, budi promena!“ sa muzikom, šetnjama, pozorišnim predstavama, performansima, interaktivnim instalacijama i cirkuskim spektaklom, ovo udruženje, u duhu promena koje se dešavaju na fasadama Podgrađa, nastavlja započeto, kako bi svi potencijali ove specifične urbane celine bili prepoznati i korišćeni, i da bi ona zasijala punim sjajem.

Tačka u kojoj su se susrela interesovanja svih učesnika prošlogodišnjeg festivala i Scenatorie je bilo posmatranje spomenika graditeljskog nasleđa, koji su na neki način zanemareni kao mogući novi prostori kulture, takođe i posmatranje manifestacija i umetnosti kao instrumenta za oživljavanje ovih prostora i skretanje pažnje na njihovu vrednost i značaj. Tako posetioce ovogodišnjeg Gradić festa na Trgu vladike Nikolaja očekuje strit art performans „Morali“, gde će imati priliku da vide stvaranje i nastajanje umetničkog dela koje će slikati novosadski umetnici Jovan Obradović Špira i Aleksandar Bunčić​.

Kako prošle, tako i ove godine, Beogradska kapija inspirisaće i stimulisati sva čula. Promene koje se dešavaju u njoj navele su entuzijaste iz Scenatorie da iznova skerenu pažnju novim prostornim intervencijama. Ove godine to će biti „Triglav“​, spomenička skulptura u nastajanju od recikliranog plastičnog otpada, čiji je autor novosadski umetnik Dejan Jankov​. Komponenta reciklažnih materijala ima ulogu da pokaže kako nešto odbačeno može da stekne novi život i upotrebu kroz dobru ideju.

Rodna kuća bana Jelačića u Beogradskoj ulici broj 10 i ove godine je inspiracija, kao najlepša barokna građevina Petrovaradinske tvrđave. Ona će tokom Gradić festa biti platno po kojem će umetnik Rodrigo Guzman Cazares projektovati „Slike​ ​na​ ​zidu“, sa slojevima istorije ispisane igrom svetlosti.

Na istoj adresi, biće postavljena prostorna umetnička instalacija/intervencija „Zaštita“​, nastala iz misije udruženja da se bavi promocijom građenog nasleđa i aktivnim doprinosom njegovoj zaštiti. Igrajući se pojmovima zaštite i čuvanja, Scenatoria i ovaj put želi da skrene pažnju na spomenik koji je nedavno restauriran, ali bez adekvatne namene ostaje prepušten propadanju. Karakteristike materijala za instalaciju garantuju njen snažan vizuelni utisak, pojačan svetlima festivala.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri