novosti Novosti

27.02.2020

Priče o davno zaboravljenoj prošlosti Petrovaradina

Knjiga “Priče iz Gradića” prepričava događaje iz davno zaboravljene prošlosti Petrovaradina. Neke od priča iz ove knjige govore o ratovima koji su se odigrali na području Petrovaradina, o izgubljenim životima, kao i velikim pobedama i porazima koji su definisali život u ovim krajevima. Poneka priča, doduše, govori o ljudima koji su vodili te ratove, kao i onima koji su ih preživeli.

U ovoj zbirci ima i priča koje su se prenosile sa kolena na koleno i tako postale mitovi i legende. Bilo da pričaju o ljudima poput nas ili o velikim junacima i herojima koji su izgubili živote boreći se za svoja uverenja, sve priče oživljavaju neki daleki, davno izgubljeni svet.

autor ilustracije: Nemanja Malidža

Jedan od važnih preduslova za ostvarivanje vizije Gradića kao nove turističke destinacije jeste očuvanje i promocija njegove materijalne i nematerijalne baštine. Umetnička asocijacija INBOX se odlučila na poduhvat stvaranja prve zbirke priča o Gradiću jer istorija Novog Sada počinje upravo ovde, sa Petrovaradinom i njegovim mnogobrojnim legendama i anegdotama.

autor ilustracije: Nemanja Malidža

Knjiga “Priče iz Gradića” nastala je u okviru projekta “Pokreni umetnost, budi inspiracija” uz pokroviteljstvo Gradske uprave za kulturu Novog Sada. Izdavač knjige „Priče iz Gradića je Umetnička asocijacija INBOX iz Petrovaradina.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri