novosti Novosti

31.08.2018

Počeo Gradić fest: Morenova rapsodija i ovacije hiljada posetilaca

Spektakularnim koncertom u vazduhu španskog pijaniste Davida Morena sinoć je otvoren Festival uličnih svirača – Gradić fest, koji će u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave trajati do subote, uz učešće velikog broja umetnika raznih profila iz čitavog sveta. Više od 15 hiljada posetilaca uživalo je i u ostatku programa prvog dana Festivala, u sjajnoj atmosferi ponovo oživelog i romantično osvetljenog baroknog Gradića.

Uobičajena povorka učesnika i građana formirana je u ranim večernjim satima na Trgu slobode, da bi potom, predvođena atraktivnim italijanskim sastavom limenih duvača Bandakadabra, prešla most Varadinska duga i nastavila sa uživanjem uz osmehe koji su krasili lica. Više stotina metara duga „zmija“ koja je milela Bulevarom Mihajla Pupina bila je upotpunjena temperamentnim bubnjevima novosadske Sambanse, uz pomoć instrumenata od recikliranih materijala Orquestra Creativa iz Portugala, na čelu sa dirigentom Aleksandrom Carićem.

Morenov šou na nebu iznad Beogradske kapije ostavio je mnoge bez daha, kako virtuoznom svirkom ovog majstora na dva klavira i harmonici, tako i temperamentnim akrobatskim plesom njegove partnerke Kristine Kaljeha na trapezu. Jedan od instrumenata, postavljen vertikalno na čak osam metara visine, poslužio je i kao platno za inspirativne projekcije, i tako upotpunio ljubavnu priču o dvoje koji lebde „Flota dos“. Hiljade oduševljenih posetilaca su ovakvu umetničku rapsodiju pozdravili spontanim aplauzima i velikim ovacijama na kraju.

Doprinos prvoj programskoj večeri Festivala dali su i čovek orkestar Mark di Giuseppe, velemajstor na usnoj harmonici Moses Concas, kao i stari znanac publike u Podgrađu, Matko Abramić, pišući stihove na osnovu jedne reči koju bi dobio od nekoga iz publike, a koje su potom njegovi muzički partneri pretvarali u gotove kompozicije na licu mesta. Velika potražnja vladala je i za britanski Sol Cinema, ispred koga se formirao red strpljivih ljubitelja sedme umetnosti, ne toliko zbog kapaciteta „najmanjeg bioskopa na svetu“ od samo osam mesta tokom jedne petominutne projekcije, koliko zbog najave šarmantne hostese o „najboljem bioskopskom iskustvu u vašem životu“.

Oživeo je sinoć i novootvoreni kreativni centar „Prostor“ u Beogradskoj 11, koji tokom Gradić festa funkcioniše kao srce Festivala, a već od danas će biti poligon za prave kreativne delatnosti, kao što je konferencija „Upotreba baštine“ i muzičko-vizuelni performans „Different Trains“ novosadskog Kvarteta Bilitis.

Posetioce drugog dana Festivala uličnih svirača u petak uveče očekuje daleko bogatiji program, sa više od 30 različitih izvođača, od kojih se kao najatraktivniji mogu očekivati koncerti Svemirka i Sare Renar na Glavnoj bini kod barutane „Josif“, kao i predstava „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi“ pozorišne trupe Reflektor teatar iz Beograda. Novine ovogodišnje smotre su Gradić bioskop na početku Štrosmajerove ulice sa izborom dokumentaraca i kratkog metra, kao i strip radionica „Ulični crtači“ SKC Novi Sad.

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave će biti zatvoreno za saobraćaj sve do subotu u 2 časa posle ponoći, a za posetioce Festivala obezbeđen je besplatni autobuski prevoz od Trga slobode do sremske strane mosta Varadinska duga.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri