novosti Novosti

22.08.2018

Otvoren kreativni centar PROSTOR u Petrovaradinu: Nove mogućnosti za revitalizaciju Podgrađa

Novi kreativni centar PROSTOR otvoriće vrata za javnost od 1. septembra, kao prvi korak ka kontinuiranom stimulansu za buđenje i revitalizaciju Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, najavljeno je na konferenciji za medije Umetničke asocijacije „Inbox“, održanoj danas, uz učešće gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića. Istovremeno, najavljen je i početak ovogodišnjeg, 18. po redu Festivala uličnih svirač – Gradić festa, koji će biti održan od 30. avgusta do 1. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Ideja Umetničke asocijacije “Inbox” je da PROSTOR u Beogradskoj ulici 11 u Petrovaradinu bude poligon za razmenu znanja, iskustva i ideja, ali i mesto za zajednički rad i stvaranje. Osim konferencija, seminara, predavanja i radionica iz različitih oblasti, PROSTOR će biti mesto za izložbe, performanse, akustrične svirke, filmske projekcije i druge aktivnosti.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, istakao je zadovoljstvo zbog otvranja novog prostora namenjenog kulturnim i drugim kreativnim sadržajima u delu grada koji do sada nije imao takvu ustanovu. On je ukazao i na značaj Festivala uličnih svirača u nastojanju da se Podgrađe revitalizuje i dobije novu namenu, kao vredna i lepa gradska četvrt bogate kulturne ponude, atraktivnija za turističke posete, posao i život nego što je bila do sada.

– Festival je pokazao samostalnost i upornost u ideji revitalizacije, a sama selidba ove manifestacije u Podgrađe pokazale je da grad može da vodi i policentričnu kulturnu politiku, sa uspešnim događajima koji se organizuju i izvan Zmaj Jovine ulice i centra – rekao je Vučević i dodao da je otvaranje kreativnog centra PROSTOR znak podrške svima koji se bave kulturom i umetnošću, kao i najava nove konceptualnosti Podgrađa, u čiju će revitalizaciju Grad Novi Sad nastaviti sa ulaganjima.

Kao posebno važan momenat za dovršetak ideje o prenameni ove gradske četvrti od velikog istorijskog značaja, Vučević je istakao skorašnje potpuno puštanje u saobraćaj novoizgrađenog Žeželjevog mosta, čime će se stvoriti uslovi za dodatno rasterećenje saobraćaja i njegovu eventualnu preregulaciju i mogućno izmeštanje iz Podgrađa. Na tu mogućnost ukazao je i arhitekta Darko Polić iz Zavoda za urbanizam Novog Sada, naglasivši da su gradski urbanisti sada u fazi razmatranje ideje – šta dalje činiti u ovom slučaju:

– Podgrađe je, istorijski gledano, oduvek bilo na putu komunikacije Beograd – Budimpešta, ali je Festival uličnih svirača uticao na nove pogleda na mogućnosti ove četvrti. Slična situacija bila je i u momentu kada je centar Novog Sada zatvaran za saobraćaj – rekao je Polić i naglasio da otvaranje PROSTORa dodatno ukazuje na nove potencijale ove sredine.

Bogat i zanimljiv sadržaj oičekuje posetioce kreativnog centra PROSTOR već od 1. septembra, neposredno po okončanju Festivala uličnih svirača – Gradić festa, najavila je izvršna direktorka asocijacije „Inbox“, Natali Beljanski Popović.

– Gradić je samo jedna od tema kojom ćemo se baviti kroz rad ovog kreativnog centra i njegove programe, a PROSTOR ćemo rado podeliti i sa drugim udruženjima, organizacijama i pojedincima sa zanimljivim idejama koje nam pomažu da postanemo bolji. Svi programi i sadržaji u PROSTORU će promovisati jednakost, solidarnost, ljudska prava, udruživanje i slobodu izražavanja – istakla je Beljanski Popović i ukazala na veliku pomoć i podršku pri realizaciji ove ideje, kao i čitave revitalizacije Podgrađa, od strane Mesne zajednice Petrovaradin, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, kao i samih stanovnika Podgrađa.

Prve aktivnosti u PROSTORu biće vidljive već tokom predstojećeg Festivala uličnih svirača, kada će, između ostalog, tu biti održani konferencija i okrugli sto “Upotreba baštine”, kao i audio-vizuelni događaj “Different Trains” Kvarteta Bilitis.

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija “Inbox”, uz podršku Grada Novog Sada i AP Vojvodine.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri