novosti Novosti

25.08.2023

Otvoren 23. Festival uličnih svirača – Gradić fest!

Foto: Zoran Ješić

23. izdanje Festivala uličnih svirača – Gradić festa otvoreno je tradicionalnom povorkom građana i umetnika. Veliki broj posetilaca okupljenih ispred zgrade Banovine uživao je u nastupu DJ-a MKDSL uz prateće plesače i italijanskog Rusty Brass benda.

Foto: Teodor Kopicl

Povorka je ustaljenom rutom preko Varadinskog mosta ka ulicama Gradića ponovo simbolično spojila Novi Sad i Petrovaradin uličnom umetnošću. Svojim retro setom DJ MKDSL je priredio sjajnu žurku, uvertiru za nastavak i glavni nastup prve festivalske večeri – Bojane Vunturišević!

Foto: Zoran Ješić

U momentu pristizanja povorke u Gradić na festivalskim punktovima se već odvijao muzički program, a najveći deo publike je sa nestrpljenjem čekao Bojanin nastup kod Beogradske kapije. Sam izlazak popularne kantautorke na binu izazvao je oduševljene. Bojanina energičnost i način interakcije sa publikom opravdano je učinio njen nastup centralnim događajem večeri. Čuli smo veliki broj hitova iz njenog repertoara kao što su: „Money“, „Care“, „Daljine“, „Kese etikete“, „Ljubav“ i završna „Svemirska ljubav“.

Foto: Zoran Ješić

Na punktu u Štrosmajerovoj ulici publika je mogla da čuje hrvatskog muzičara VOADO, kao i evropske ulične svirače poput španskog perkusioniste El Lorena i italijanskog on man show muzičara Michelea Roscice. Program prve festivalske večeri u Štrosmajerovoj i ove godine završen je žurkom koju je predvodio rosh, koji je publiku razmrdao setom sačinjenim kombinacijom različitih muzičkih žanrova kao što su  fank, haus, alternativni R&B i rep.

Trg prote Mihaldžića, novi punkt na ovogodišnjem festivalu, većinski je izazivao pažnju posetilaca koji su ljubitelji tango plesa. Posetioci su osim toga mogli da vide i nesvakidašnju italijansku predstavu La Famiglia Mirabella, a tango noć upotpunili su nastupi TDJ Anchi i Novosadskog tango kvinteta.

Foto: Teodor Kopicl

U Beogradskoj ulici gde je glavni protok publike ponovo smo prisustvovali nastupima El Lorena i Michelea Roscice između kojih je nastupila grupa Swingsi.

Kod Beogradske kapije, Rusty Brass bend je zadržao dosta publike svojim energičnim nastupom koji je ujedno označio i završetak programa prve večeri 23. izdanja Festivala uličnih svirača – Gradić Festa.

Svojevrsan mini punkt na ovogodišnjem festivalu je i gradski autobus! Pre samog početka manifesticije zainteresovani građani su bili u prilici da do povorke u centru stignu uživajući u svirci.

Foto: Zoran Ješić

Druge festivalske večeri posetioce očekuje bogat program na svim festivalskim punktovima uključujući Gradić bioskop kao i Krug, novi punkt na kojem ćemo ove godine slušati mahom klasičnu muziku.

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada, Ministarstva Kulture Republike Srbije i Uprave za privredu Grada Novog Sada.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri