novosti Novosti

27.02.2020

Novi projekat za buđenje kulturnog života u Gradiću

Projekat “Budimo Gradić 2020” nastavak je višegodišnjih aktivnosti Umetničke asocijacije INBOX u cilju decentralizacije kulturnih sadržaja kroz revitalizaciju Podgrađa Petrovaradinske tvrđave i promocije njenog materijalnog i nematerijalnog nasleđa.

Кroz radionice, razgovore, predavanja, projekcije filmova i muzičke nastupe projekat “Budimo Gradić 2020” za cilj ima buđenje i revitalizaciju kulturnog života u Petrovaradinu. Ideja je da kroz niz aktivnosti u kreativnom centru PROSTOR u Gradiću kontinuirano radimo na revitalizaciji njegovog kulturnog života.

Aktivnosti će biti raznovrsne i imaće za cilj da privuku i stvore naviku kod publike da dolazi u Gradić. Projekat će kroz aktivnosti u Prostoru doprineti da Gradić dobije jedno stimulativno okruženje u kom ćemo postajati bolji. Aktivnosti projekta će iz tog razloga velikim delom biti namenjeni mladima, ali ne isključivo njima. 

Petrovaradin ima 33.000 stanovnika i nijedan aktivan kulturni prostor. Revitalizacija kulturnog života u Podgrađu je više nego urgentna, zbog titule Кulturne prestonice Evrope. U toku je projekat obnova fasada u Podgrađu ali potrebno je, paralelno, vratiti život i energiju ovoj sredini.

Projekat takođe doprinosi strateškoj orijentaciji Novog Sada (Strategija razvoja kulture Novog Sada 2016-2026) u domenu promocije i podsticanja kulturne raznolikosti i interkulturalnog dijaloga jer će predstavljati različite kulture i podsticati interkulturni dijalog. 

Svi programi i sadržaji će bezrezervno promovisati jednakost, solidarnost, ljudska prava, udruživanje i slobodu izražavanja.

Projekat „Budimo Gradić“ je još jedan u nizu projekata koji je realizovan u saradnji sa Gradom Novim Sadom.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri