Gradić fest

Festival uličnih svirača, Cinema City, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa festival udružiće se od 1. do 3. septembra na ulicama Petrovaradinskog podgrađa oko ideje pokretanja GRADIĆ FESTA.

Ideja o udruživanju pojavila se prošle godine kada je Festival uličnih svirača uz slogan – Budimo Gradić, premešten u Podgrađe sa ciljem da probudi i oživi ovu zajednicu. Tada se inicijativi pridružio veliki broj udruženja, festivala, i pojedinaca koji su želeli da učestvuju u oplemenjivanju ovog, godinama zanemarenog lokaliteta.

Ovogodišnji, 17. po redu Festival uličnih svirača biće održan od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u Novom Sadu.

Vizija o Podgrađu Petrovaradinske tvrđave kao uzbudljivom umetničkom i turističkom kvartu i prirodnom nastavku pešačke zone centra Novog Sada, postaće stvarnost tokom tri dana trajanja Gradić festa kada će se na ulicama udružiti muzika, film, umetnost i zabava.

Prošle godine su programi realizovani pretežno sa desne strane Podgrađa u odnosu na Beogradsku ulicu. Ulice na kojima će biti održan ovogodišnji Gradić fest su: Beogradska ulica, Lisinskog, Vladimira Nazora, Trg vladike Nikolaja, Štrosmajerova ulica, Rampin put (staza koja se pruža od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine do stepeništa tvrđave) i zelene površine iza Beogradske kapije.

Festival je oduvek težio ka čistim, akustičnim i kamernim prostorima koji omogućavaju intimniji kontakt između izvođača i publike. stoga smatramo da su ambijenti Podgrađa izuzetno pogodni za ovakvu vrstu dešavanja jer doprinose stvaranju neposredne veze između kulturnog nasleđa, javnog prostora, ulične izvođačke umetnosti i posetilaca.

Kako bi što više približili Gradić fest prostoru u kojem će biti održan, kreativni tim festivala osmislio je ovogodišnji vizuelni identitet koji uključuje prepoznatljive elemente iz Podgrađa. Kroz paterne i boje koji oslikavaju izgled kaldrme, fasada i krovova prikazan je jedinstveni izgled koji poseduje Podgrađe Petrovaradinske tvrđave ili Gradić.

Kao i prethodnih 16 godina u programu će učestvovati izvođači iz Srbije, regiona, Evrope, ali i drugih udaljenih država, a činiće ga muzički nastupi, filmske i video projekcije, performansi, ambijentalne predstave, umetničke instalacije i drugo.

Festival uličnih svirača će kroz svoju novu formu – Gradić fest pružiti priliku svim zainteresovanima da uzmu aktivno učešće u kreiranju nove umetničke i urbane sredine, koja nam je, pre svega – neophodna. Izgradimo novi festival i budimo, svi zajedno, deo jedne nove priče.

MI GRADIMO GRAD, JER MI OVDE ŽIVIMO!

Festival uličnih svirača – Gradić fest, organizuje Umetnička asocijacija Inbox uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Festival nastoji da tokom koncipiranja i realizacije programa u što većoj meri koristi već postojeću infrastrukturu Podgrađa, i uključi mnogobrojne lokalne organizacije, preduzeća i pojedince sa ciljem da se aktivnosti festivala prilagode potrebama zajednice i da se stanovnici aktivno uključe u projekat.

Lokacije na kojima će se održavati programi festivala:

  • Beogradska ulica,
  • Trg vladike Nikolaja,
  • Štrosmajerova ulica sa bočnim uličicama,
  • Rampin put (staza koja se pruža od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine do stepeništa tvrđave), i
  • Barutana “Josif” sa okolinom.