Sputńik

Sputńik

Bend Sputńik je stari-novi bend.

Originalno je nastao 1999. u Sremskoj Mitrovici i snimio par demoa, da bi se raspao početkom 2002. godina a novu inkarnaciju je doživeo kada je u Novom Sadu 2013. godine. Nakon nekoliko personalnih rotacija, snimanje prvog singla „The Drinkable World“  počelo je u februaru 2012. godine.

Sledio je zatim i čitav niz zapaženih singlova koji su privukli pažnju MTV-ja (emitovani 6 puta na MTV Adria). Nakon dugog perioda traženja koncertne postave, bend se i koncertno aktivirao u martu 2017. da bi uskoro počeo sa nastupima na festivalima – usledili su pozivi za Main Stage Exita 2017. i Fusion Stage Exita 2018, kao i Festival 9 u Beogradu 2017. i Revolution Festival u Temišvaru 2018. Bili su noseći bend Serbian Fashion Weeka u oktobru 2017,

Bend (uglavnom) peva na engleskom, a prvi EP „In Between Worlds“ izašao je u januaru 2016. sa pet pesama. 2. februara 2018. izašao je debi-album „A Memory of Fire“ sa 13 pesama za Take It Or Leave It Records. Ovaj album je novosadski “Dnevnik” proglasio za drugi najbolji regionalni album te godine,.

Bend ima neuobičajenu postavku, budući da je petorka, koju čine Žikica Milošević (glavni vokal), Valerija Nesterova (prateći vokal), Vladimir Čudinov (gitara) i Kiril Bojko (gitara) – dakle, bend nema bubanj. Sviraju crossover elektropopa i indie rocka koji su sami nazvali “electro rock”. Do kraja ove godine u planu im je i drugi album, koji se završava.

 

Ovaj post je takodje dostupan na EN.