Rišan Dorna

Rišan Dorna

Novosađanin Zoran Sandorov profesionalnom muzičkom solo karijerom počeo je da se bavi 1996. godine. Po preporuci Bogice Mijatovica odlazi na audiciju Kornelija Kovača za pesmu Oranica koju potom izvodi na Mesamu. Od tada počinje uspešna saradnja sa uvaženim kompozitorom iz koje proizilaze mnogi nastupi u zemlji i inostranstvu. Koncertno je aktivan od 1997. do danas.

1997. godine učestvuje na Budvanskom festivalu sa pesmom”Pesma o moru”. 2000. osvaja pobedu na Beogradskom proleću sa svojom kompozicijom “Ljubav je došla na svet”. Naredne godine pobeđuje na Zrenjaninskom Sunflower festivalu sa pesmom Kornelija Kovača “Očajna pesma”.

Nakon pobede na ovom festivalu, saradnja sa Kovačem se nastavlja kroz koncerte “Sandorov peva Kovača”po teritoriji Srbije. Iste godine osvaja drugo mesto za interpretaciju na Slovenskom bazaru u Belorusiji i prvu nagradu za interpretaciju na Eurofestu u Skopju i prvu nagradu na festivalu u Bjeljini. 2002. osvaja Gran prix festivala Zlatni skif u Donjecku u Ukrajini. Na festivalu u Mogiljevu 2003. godine osvaja treću nagradu za interpretaciju.

Od 2005. godine postaje stalni član opere Srpskog Narodnog Pozorista. Snima i objavljuje dva albuma sa Nemačkim rok bendom Devicious (2018,2019). 2021. godine snima drugi autorski album “Tattoo”sa Novosadskim big bendom.

 

Ovaj post je takodje dostupan na EN.