Novosadski tango kvintet

Novosadski tango kvintet

Novosadski tango kvintet okupio je muzičare koji su ranije sarađivali na različitim muzičkim projektima, sa željom da naprave tango ansambl po uzoru na čuveni Pjacolin sastav. Povod za osnivanje ansambla bio je upravo jubilej – 100 godina od rođenja planetarno popularnog argentinskog kompozitora Astora Pjacole, koji se 2021. godine obeležavao u celom svetu.

Za svega dve godine postojanja kvintet je svojom senzibilnom i strastvenom interpretacijom Pjacoline muzike osvojio srca publike, nastupivši više puta u rodnom Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Šapcu, Banjaluci

Ansambl čine: Vladimir Ćuković (1976, Novi Sad) Jedan od najaktivnijih novosadskih violinista. Koncert majstor Orkestra Srpskog narodnog pozorišta, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Zrenjaninske filharmonije, Kamerate akademike. Član je brojnih kamernih sastava u Novom Sadu. Njegov talenat krasi izuzetna sposobnost transformacije i razumevanje muzičkog jezika različitih žanrova kojima se sa potpunom lakoćom prilagođava, te je pored klasike rado viđen član etno i džez ansambala.

Vladimir Jakovljević – Gitarista.Član Novosadskog Big benda. Poteklih 20 godina sarađivao sa Borisom Kovačem, Aleksandrom Dujinom, te novosadskim bendom Milaćopezo, na brojnim studijskim snimanjima, projektima i koncertima. Aktivan je na muzičkoj sceni gde nastupa sa raznim izvođačima, tako i u raznim muzičkim formatima i stilski raznovrsnim sastavima.

Fedor Ruškuc – Diplomirani džez kontrabasista. Dobitnik je brojnih internacionalnih priznanja od kojih se posebno ističe nagrada za najboljeg džez kontrabasistu na takmičenju „Jimmy Woody Award“ 2008. godine. Nastupa širom Evrope kao i u Rusiji i u Aziji a može se čuti na više desetina izdanja sa raznim sastavima.

David Klem – Diplomirani pijanista, kompozitor i korepetitor. Pored klasične muzike, zanima se za pozorišnu muziku. Sarađuje sa Novosadskim pozorištem kao spoljni muzički izvođač, kompozitor, korepetitor, aranžer. Učestvovao je u preko 40 pozorišnih projekata, sa rediteljima među kojima su Kokan Mladenović, Urban Andraš, Puškaš Zoltan, Đerđ Hernak, Robert Lenard, Žanko Tomić, Bereš Atila (Mađarska), Anka Bradu (Rumunija) Jaka Ivanc (Slovenija) i drugi.

Dragana Kuzmanović – Diplomirani muzičar akordeonista. Vođa ansambla Novosadski tango kvintet. Svojim angažovanjem, kao direktor Internacionalnog festivala harmonike i kamerne muzike Eufonija, radi na promociji harmonike kao umetničkog instrumenta. Kamerni i pozorišni muzičar. Honorarni saradnik Srpskog narodnog pozorišta, Pozorišta mladih.